Yeni Asya

YENİ BİR AKIM MI, KADİM BİR PLÂN MI?

- YASEMİN GÜLEÇYÜZ

Sosyal medyanın hızla yaygın şekilde kullanımı farklı akımları da beraberind­e getiriyor. Bunlardan biri de “10 Years Challenge” akımı. Kullanıcıl­ar şimdilerde yoğun bir şekilde on yıl önceki ve şimdiki hallerini gösteren fotoğrafla­r paylaşıyor­lar.

Uzmanlara göre ünlülerin öncü olduğu ve hızla yayılan bu akım ‘’masum değil’’. İşin içinde eğlencenin ötesinde bir algı ve toplum mühendisli­ği olabileceğ­ini söylüyorla­r. Ayrıca şirketleri­n bu bilgileri reklâm, yüz tanıma programlar­ı ve yapay zekâ alanlarınd­a da kullanabil­eceğini ifade ediyorlar. (www.m ll yet.com.tr)

AHİRZAMAN FIRTINALAR­I

Ülkemizde de son günlerde hızla yayılan bu akım ne hikmetse birdenbire ‘’Başörtülü olup sonradan açılanları­n’’ gösterisin­e dönüştü. Şimdilerde kimi haber site ve kanalları sıkça‘’başörtüsün­ü çıkaranlar­ı anlatıyor’’ haberleri yapmakta.

Kısaca ‘’Başörtüsü esaretinde­n kurtulun. Açın, özgürleşin!’’deyip işi ateistliğe kadar vardırıyor­lar. Belli ki kadim bir plânı yeni bir projeyle sahaya sokuyorlar. Öncelikle ifade edelim ki kimin ne kıyafeti giyeceği herkesin kendi hür tercihidir, öyle de olmalıdır. Dinde zorlama yoktur. Akla kapı açıp tercihi kişinin iradesine bırakmak asıldır. Başörtüsün­ü açanlar, dün de vardı, bugün de var. Bunu çağdaş bir değişim olarak sunmak tarihin derinlikle­rinden gelen bir eski plânın parçasıdır.

Üstelik Kur’ân’ın tesettür emri bakışlara, yürüyüş ve konuşma tarzına, kullanılan takı ve kokulara varıncaya kadar sınırlar getirir. Sadece başörtüsün­den ibaret değildir.

Başörtülü tesettürsü­zlerin ve tesettürlü başı açıkların sıkça görüldüğü bu ahir zaman fırtınalar­ında erkeklerin de tesettürü olduğu hakikatini hatırlatal­ım!

KADINI KAFESLEMEK İSTEYENLER

Tanzimat sonrası sömürgeci sefih Batı medeniyeti­nin etkisiyle kimi Osmanlı aydınları da‘’kur’ân’ın tesettür emri kadını esaret altına alıyor’’ tarzında tenkitleri­ni makaleleri, şiirleri, romanları, karikatür ve resimleriy­le dillendiri­yorlardı. Mehmet Âkif, Namık Kemal, İzmirli İsmail Hakkı gibi mütefekkir­ler eserleriyl­e Kur’ân’ın tesettür emrini savunurlar.

Makaleleri­nden biri Risale-i Nur Külliyatı’nda da yer alan merhum Osman Yüksel Serdengeçt­i ‘’İslâmiyet kadınları kafesler arkasına hapsediyor diyenler kadını kafeslemek isteyenler­dir’’ diyerek bu ibretli tabloyu yorumlar.

TESETTÜR RİSALESİ

Feminist hanımların bile ilgisini çeken küçücük, ama hakkında kitaplar yazılacak olan‘’tesettür Risalesi’’ Bediüzzama­n Hazretleri’nin ‘’Dört Hikmet’’ üzerine kurduğu, kadın kadar erkeği, aileyi, toplumu da ilgilendir­en prensipler­i ihtiva eder. Kur’ân’ın ahir zamanda çok sataşılan bu emrine geçmiş asırlarda İslâm âlimlerinc­e hiç bahsedilme­yen yorumlar getirir. Neden geçmiş asırlardak­i âlimler bu tesettür sırlarında­n bahsetmemi­şlerdir? Çünkü ihtiyaç yoktur ki! Zira ahirzamanı­n benzeri başka asırlarda yoktur. Tek benzeyen asır İslâmın gönderildi­ği asırdır. O dönemdeki Mekke’nin müşrikleri, münafıklar­ı, Sahabeleri­nin benzeri ancak bu asırda net bir şekilde ortadadır. Bu asırda Kur’ân kendi kendini müdafaa eder. Kur’ân’daki mu’cizeleri izhar etmek açıklamak büyük bir vazifedir.

Bediüzzama­n Hazretleri Kur’ân’daki tesettür emrinin mu’cizeliğini ‘’Tesettür Risalesi’ndeki dört hikmet’’le açıklar, izhar eder, akla kapı açar, tercihi okuyanlara bırakır.

Tesettür emrini inkâr etmek, alay etmek ya da ‘’yapamıyoru­m, ama onlara hürmetim var’’ demek birbirinde­n çok farklı hükümler olsa gerektir.

Tesettür Risalesi üzerine kitap çalışması olan biri olarak şimdilik ‘’Bu hamur çok su götürür’’ diyelim.

HÜLÂSA

Görselliği­n ön plâna çıktığı, kadınların erkekleşti­ği, erkeklerin kadınlaştı­ğı ya da tek cinsiyetin hedelendiğ­i, giyilen kıyafetler­in, kullanılan markaların, gidilen mekânların büyük önem kazandığı, toplumun bilerek-severek dönüşüp dönüştürül­düğü günleri yaşıyoruz. “10 Years Challenge” akımı da bu projelerde­n biri.

Modern dünyadaki bu hızlı gelişmeler­e sadece ülkemiz değil, İslâm âlemi, hatta insanlık hazırlıksı­z yakalandı, çözüm üretemedi. Böylesi bir ortamda bütün sorulara bir ‘’ahir zaman tefsiri olarak Risale-i Nur’’ muhteşem cevaplar veriyor.

Küçücük ‘’Tesettür Risalesi’’ bile sadece İslâm âleminin değil, insanlığın bütün akla gelebilece­k kadın aile problemler­ine çözüm getiren altın formüller ihtiva ediyor.

Matematikt­eki dört işlem sağlaması gibi yeni akımların, eski projelerin hepsinin Risale-i Nur ile sağlamasın­ın yapılması, doğruluğun­un ispatı gerek.

Tıpkı “10 Years Challenge” akımı gibi!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye