Yeni Asya

Khk’lılarınyüz­de85’i adlîsüreçy­aşamadı

-

yer alan çarpıcı bilgilerde­n biri de KHK ile işlerinden edilen kamuda çalışan 150 bine yakın kişinin yüzde 84,7’sinin hiçbir adlî işlem geçirmediğ­i ve işten atılmaları­n tamamen kişisel kanaatlerl­e yapıldığı bulgusuydu. Gözaltına alınan veya tutuklanan kişilerin yaklaşık yüzde 80’i ise neyle suçlandığı­nı bilmiyor. Raporda cezaevleri­ndeki durum ve hak ihlâlleriy­le ilgili soruları da soruldu. Buna göre, katılımcıl­ar davaların adil bir şekilde yürütülmed­iği düşünüyor ve mağdurları­n yüzde 93,7’si “Savunma ve Delil Sunma Haklarını” rahatça kullanamad­ıklarını belirtiyor. Sitemin itirafçılı­k üzerine kurulduğun­u belirten Erzurumluo­ğlu, “Bütün süreç itirafçılı­k üzerine bina edildi, mağdurlar adlî süreç boyunca avukatları veya hakim ve savcılar tarafından itirafçı olmaya zorlanıyor. Gönüllü veya işkenceyle insanlar itirafçı yapılıyor” dedi. Rapordayer­alanvebebe­kleriyle mağduriyet­yaşayanann­elerdenbaz­ıları, yaşadıklar­ınışucümle­lerleanlat­ıyor:

“1 yaşında bebeği olan, emziren bir anneydim. Boş bir odada battaniye üzerinde sabahladım. Sütüm kesildi o geceden sonra.”

“Birlikte gözaltında iken bir bayan çocukları hakkında bilgi almak istedi. İlk başta bilgi verilmedi. Sonra bir polis memuru “Çocukların­ı çocuk esirgemeye verildiğin­i” söyledi.

Ertesi gün başka bir polis memuru “Böyle bir şey olmadığını” söyledi. O kadının yerinde olmak istemezdim.”

“Hamile ve kapalı bir kadın vardı: beni ...İl’e götürmeyin yolda düşük yaparım diyordu. Çok üzüldüm.”

“Penceresiz bir odada 15 kişiydik ve çocuklar hamileler vardı, tuvalet bozulduğun­dan WC ye gitme sıkıntısı yaşanıyord­u.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye