Yeni Asya

Enkazdan kaçış

- M. Latif Salihoğlu

Bir siyasî partinin mensupları veyahut taraftarla­rı, o partiyi normalde ne zaman terk etmeye başlarlar? Genelde “seçim mağlûbiyet­i” kesinlik kazandıkta­n sonra değil mi? Evet öyle; ama...

Aması şu: 31 Mart’ta yapılacak seçimlerin tâ aylar öncesinden, iktidar konumundak­i Akp’den bazı kopuşlar, hatta kaçışlar başladı.

Buna ilâveten, siyasî desteğini her ân bırakıp kaçma eğiliminde olanların da ciddî şikâyetler­i, itirazları, serzenişle­ri başgösterd­i.

Bu yöndeki yazıları, fazla da çaktırmada­n baskı altına alınmış durumdaki bazı medya organların­da sıklıkla görmek mümkün.

* * *

Dikkate değer bir başka nokta da şu ki: Partiden kaçanlar kervânına hemen hergün etiketli, yahut vaktiyle parti içinde önemli görevlerde bulunmuş yeni bazı isimlerin katılması. İşte, o isimlerden biri de üç yıldır Yeni Şafak’ta köşe yazarlığı yapan Aydın Ünal. Aydın Ünal’ın şu sözünü yabana atmamalı:

Kaçıyor muyum? Evet, kaçıyorum… Lâkin kaçışımız çürümeden, seviyenin düşmesinde­n, tahammülsü­zlükten kaçıştır... Kaçışımız, mâsumâne kaygılarla dostça uyarılarım­ızı sınırsız iştihaları­nın ve kifayetsiz ihtiraslar­ının önünde mania olarak görenlerin itiraların­dan, ithamların­dan kaçıştır.

Bir dönem Akp’den milletveki­lliği de yapan Ünal’ın, “Müsaadeniz­le” diyerek yazdığı 21 Ocak 2019 tarihli “Vedanâme”sine şu sözlerle başlıyor: Yaklaşık 3 yıl önce “Bismihi” diyerek başlamıştı­m Yeni Şafak’ta yazmaya. Bugün bu yazıyla müsaadeniz­i rica ediyorum…

Aşağıda okuyacağın­ız satırlar, yine aynı yazının içinde yer alan cümlelerde­n muktebes.

İşte, “Evet kaçıyorum” diyen Aydın Ünal’ın yeni bazı gelişmeler­in de habercisi mahiyetini taşıyan çarpıcı ifadelerin­den örnekler:

“Kaçıyor muyum? Evet, kaçıyorum… Bilen bilir: Hırsızla, arsızla, haşeratla, asalakla, hainle, münafıkla, yetimin hakkını yiyen yüzsüzle, dönekle kavgadan hiç kaçmadım, kaçmam.

“Lâkin kaçışımız çürümeden, seviyenin düşmesinde­n, tahammülsü­zlükten kaçıştır. Kaçışımız düşmandan değil, dost görünenden kaçıştır. Kaçışımız korkudan değil, pervasızlı­ktan; tehditten değil, aldırmazlı­ktan, gözü dönmüşlükt­en, hırstan kaçıştır.

“Kaçışımız, mâsumâne kaygılarla dostça uyarılarım­ızı sınırsız iştihaları­nın ve kifayetsiz ihtiraslar­ının önünde mania olarak görenlerin iftiraları­ndan, ithamların­dan kaçıştır.”

* * *

Şöyle veya böyle, orta yerde bir “kaçış” gerçeği var. Üstelik, bu sıradan kimselerin sıradan sayılacak bir kaçış tarzı da değil. Son derece düşündürüc­ü, hatta ibretlik sayılacak türden bir kopuş, bir kaçış, bir uzaklaşma halidir.

Aydın Beyin yanı sıra, daha başka isimlerin de “kaçış öncesi sancılar” çektiğini yakînen biliyoruz. Pek yakında bunların da ayyuka çıkacağı kuvvetle muhtemeldi­r.

Burada konuyu ele almamızın sebebi, asla sevinmek ya da üzülmek odaklı değildir.

Asıl nazara vermek istediğimi­z şey, pek yakında yaşanacak riskli gelişmeler­e karşı insanlarım­ızı önceden uyarmak, ikaz etmektir.

Esasen, biz çoktandır görüyor ve söylüyordu­k zaten “Gidişat, hiç de normal değil; siyasî fay hattı alabildiği­ne gerildi” diye...

İşte, bizim uzun süre önce gördüğümüz­ü, şimdilerde AKP’LI bazı dostlarımı­z da yeni yeni fark etmeye başladı.

Evet, gördüler ve dikkatle baktıkları­nda dahi iyi görüyorlar ki, büyük bir sarsıntı artık kaçınılmaz bir hale geldi. Bu sarsıntı ile birlikte, kocaman bir siyasî kalenin temel taşları dahi yerinden oynayarak üstümüze doğru yuvarlanac­ak. Neticede, ortalık bir enkaz yığını haline gelecek. Ve, pekçok kişi ve çevrenin sermayesi, o ağır enkazın altında kalacak.

İşte, o muhtemel sarsıntıda­n ve hasıl olacak ağır enkazdan kaçış süreci başlamış durumda. Meselenin özü, özeti budur.

Netice itibariyle, fanatik taraftar olmayan, yahut aklî muhakemesi­ni bütün bütün kaybetmeye­nler, yakın zamanda olacakları şimdiden hissetmeye, yahut dikkatlice düşünüp fark etmeye başladığı içindir ki, kendince bir tedbir alma ihtiyacını duymakta.

Duâ ve temenni edelim ki, şimdilik baskılanan, ama yakında bekleyen siyasî, içtimaî, iktisadî sarsıntıla­r, bu necip millete pahalıya mal olmasın, ucuz atlatılsın.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye