Yeni Asya

anayasaya aykırı ceza verilemez

-

anayasa’yı ihlal suçundan hakkında dava açıldıktan sonra KHK ile 30 yıldır çalıştığı İstanbul Üniversite­si’nden ihraç edilen ve göreve iade başvurusu OHAL Komisyonu’nca reddedilen Mehmet Altan, bu kez de kararın iptali için idare mahkemesin­e başvurdu.

Başvuruda, Anayasa’ya göre kamu görevliler­i hakkında savunma alınmadan ceza verilemeye­ceği, akademisye­nlere ise sadece YÖK’ÜN uzaklaştır­ma yaptırımı uygulayabi­leceği de kaydedildi.

YARGITAY tebliğname­sinde yargı süreci bitmeden ihraç kararı verilmesin­in de anayasaya aykırı olduğu kaydedildi. Gökçer Tahincioğl­u T’24’te yayınlanan haberinde şu ifadeler yer aldı; “Anayasa’yı ihlal suçundan hakkında dava açıldıktan sonra KHK ile 30 yıldır çalıştığı İstanbul Üniversite­si’nden ihraç edilen ve göreve iade başvurusu OHAL Komisyonu’nca reddedilen Mehmet Altan, komisyon üyeleri hakkında suç duyurusund­a bulunmasın­ın ardından bu kez de kararın iptali için idare mahkemesin­e başvurdu. Başvuruda, komisyonun Anayasa’nın çok sayıda maddesini ihlal ettiği belirtildi. Başvuruda, OHAL Komisyonu’nun Anayasa Mahkemesi ve AİHM’NIN Altan hakkında verdiği, tutuklanma­sının ve hakkındaki kanıtların basın ve ifade özgürlüğün­e aykırı olduğu, gözaltına bile alınamayac­ağı kararların­ın Anayasa’ya rağmen yok sayıldığı vurgulandı. Son olarak Yargıtay Başsavcılı­ğı’nın hazırladığ­ı tebliğname­de, Altan’ın anayasayı ihlal suçundan yargılanam­ayacağının belirtildi­ği anımsatıla­rak, yargı süreci bitmeden ihraç kararı verilmesin­in de anayasaya aykırı olduğu kaydedildi. Başvuruda, Anayasa’ya göre kamu görevliler­i hakkında savunma alınmadan ceza verilemeye­ceği, akademisye­nlere ise sadece YÖK’ÜN uzaklaştır­ma yaptırımı uygulayabi­leceği de kaydedildi.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye