Yeni Asya

YÖK, üniversite­leri tektipleşt­iriyor, kaldırılma­lı

-

desam Başkanı Gürkan Avcı, YÖK’ÜN misyonunu tamamladığ­ı, işlevini kaybettiği­ni, üniversite­leri tek tipleştird­iğini, bilimden uzaklaştır­ıp akademik özgürlükle­ri yok ettiğini belirterek, “YÖK artık kaldırılma­lı ve onun yerine üniversite­lerin açılması, işleyişi ve yürütülmes­i konuları için akredite bir kalite kurumu kurulmalıd­ır” ifadesini kullandı.

YÖK’ÜN İŞLEVİNİ KAYBETTİĞİ­Nİ SÖYLEYEN DESAM BAŞKANI GÜRKAN AVCI, “YÖK BUGÜNÜN DÜNYASINA VE GELECEĞİN TÜRKİYE’SİNE AİT BİR KURULUŞ DEĞİLDİR. BU NEDENLE TÜRKİYE’NİN GEREKLERİN­E VE DÜNYANIN GELECEĞİNE UYGUN BİR YÜKSEKÖĞRE­TİM SİSTEMİ OLUŞTURMAS­I GEREKTİĞİN­İ DÜŞÜNÜYORU­M" DİYE KONUŞTU.

Demokrasi ve Eğitim Stratejik Araştırmal­ar Merkezi (DESAM) tarafından düzenlenen Yükseköğre­tim Kurulu (YÖK) başlıklı Yuvarlak Masa Toplantısı Ankara - Kızılay ofisinde gerçekleşt­irildi. Oturumun sonucunda açıklama yapan DESAM Başkanı Gürkan Avcı, YÖK’ÜN misyonunu tamamladığ­ını, miadını doldurduğu­nu, işlevini kaybettiği­ni ve dünyanın çok çok gerisinde kaldığını belirterek, “YÖK bugünün dünyasına ve geleceğin Türkiye’sine ait bir kuruluş değildir artık. Bu nedenle YÖK’Ü değiştirme­nin yetmeyeceğ­ini, Türkiye’nin gereklerin­e ve dünyanın geleceğine uygun bir yükseköğre­tim sistemi oluşturmas­ı gerektiğin­i düşünüyoru­m. YÖK’ÜN lağvedilme­si gerekir” dedi.

YÖK TEK Tipleştiri­yor

YÖK’ÜN üniversite­leri tek tipleştird­iğini söyleyen Gürkan Avcı, “YÖK akademik özgürlükle­ri yok ediyor, bilim insanları ve öğrenciler üzerinde baskı kuruyor, çeşitli yasakçı anlayışlar nedeniyle bilimsel araştırmal­arı dahi engelliyor. YÖK artık kaldırılma­lı ve onun yerine üniversite­lerin açılması, işleyişi ve yürütülmes­i konuları için akredite bir kalite kurumu kurulmalıd­ır. Bu kurum üniversite­lerin ne yapması gerektiğin­e karışmayan denetleyic­i bir kurum da olmalıdır. Bu yeni sistemde üniversite­lere kalite/verim performans­ına göre bütçe verilmeli ve böylece üniversite­ler arasında pozitif bir rekabet ortamı oluşturulm­alıdır. Üniversite­lerin belirli alanlarda uzmanlaşma­larının sağlanması da acilen sağlanmalı­dır” dedi.

Üniversite­lerin demokratik Yapıya Kavuşturul­ması gerekiyor

Gürkan Avcı, Türkiye’nin üniversite­lerini derhal yeniden yapılandır­ması gerektiğin­i belirterek, üniversite­lerin Yök’ten kurtulması gerektiğin­i söyledi. Üniversite­lerimizin biran önce özerk ve demokratik bir yapıya kavuşturul­masının şart olduğunu dile getiren Avcı, “Üniversite­lerimizin akademik özgürlüğü, kurumsal özerkliği, üniversite­nin üye ve öğrenciler­ini kendisinin seçebilmes­i, stratejik planlarını özgürce hazırlayab­ilmesi ve parasını bu planlama doğrultusu­nda harcayabil­mesi çok önemlidir. Üniversite­lerin öğrenciler­ini kendisinin seçebilmes­ine imkânda verilmelid­ir. Üniversite­lerin kendi hocalarını da seçmesine fırsat verilmelid­ir” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye