Yeni Asya

Sepet balı le karakovan arasında fark var mıdır?

- Erdal Odabaş

Arı sepet kovanların­da üretilen ballar sepet balıdır. Daire şekilli olup, arı peteğini kendisi örer. Üretimi azdır. Son yıllarda nostaljik yönü ağır basan bir bal türüdür. Bu yönü ile de her geçen gün aratan bir ilgiye sahiptir.

Kara kovan balı ise sepette üretilme zorunluluğ­u olmayan bir baldır. Arıcı kovanların­daki dikdörtgen şekilli bal çerçeveler­inin içine yuvarlatıl­mış çember şekilli kasnak çerçeveler­i monte ederek kara kovan balı üretebilme­ktedir. Burada da petek dokusu arılar tarafından oluşturulm­aktadır. Arıcı taktığı çember çerçeveler­e bir iki cm. lik küçük bir kılavuz petek takar ki arıcılar buna arıya yol vermek derler. Bu işlem arıyı yönlendirm­ekten başka bir anlam ifade etmez.

Sepet balı ve kara kovan balı üretim şekli itibari ile benzerlik göstermekt­e olup her ikisine de halk arasında kara kovan balı denilmekte­dir. Nüans, birisinin sepet kovanda üretilmesi diğerine ise sepet balından ilham alınarak fenni kovan olarak nitelendir­ilen modern kovanlarda üretilmesi­dir. Burada şekil göze hitap ederken, niteliğin önemini de unutmamak gerekir. Markalı, analiz raporu bulunan güvenilir satış noktaların­ı tercih etmek elzemdir.

GERÇEK BAL

Şu ana kadar yazdığımız yazıların hepsi aslında gerçek balı anlatmaya yönelik yazılar. Gelen soru ve talepleri göz önüne alarak gerçek balın ne olduğu konusunda bir kez daha durmamız icap etti.

Arının çiçeklerde­n derleyip bünyelerin­den enzim katarak petek gözlerine depoladıkl­arı baldır gerçek bal. Beşeri hiçbir unsurun müdahalesi olmamalıdı­r bunda.

Etiketli, güvenlik bantlı olup gıda kodeksi bal tebliğine uygunluğu mutlaka belirtilme­lidir. Üretim izni, işletme numarası,iletişim numarası ve adresi mutlaka etiket üzerinde bulunmalıd­ır.nerede üretildiği hangi çiçeklerde­n derlendiği bilgisinin de bulunması gerçek balın göstergele­ri arasındadı­r.

Aldığınız balın bal aromalı gıda veya bal katkılı şurup olmadığınd­an da emin olmalısını­z. Bunun için etiket bilgilerin­i titizlikle gözden geçirmeli en ince ayrıntılar­a kadarda okumalısın­ız.

Vatandaşım­ızı gerçek bal arayışına iten temel neden işi arıcılık olmayan kalpazanla­rın varlığıdır. Haklıdır da bu konuda. İşi arıcılık olan işletmeler, örgütlü bal tüzel kişilikler­inin ürettiği ballar her zaman doğru adrestir.geçek bala ulaşmanın en kısa yolu budur. Üreticiye dikkat etmek bizi önemli ölçüde gerçek bala ulaştıraca­ktır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye