Yeni Asya

Demir zengini besinler

2 yaş altı her çocuğun günde 12,5 mg demir alması gerektiğin­i söyleyen diyetisyen nurdan Balakçı, “Bu miktarı alabilecek­leri iki tür yiyecek grubu var: et, deniz ürünleri ve sebzeler.

- NİHAT ORHAN

Hem demir hem de protein kaynağıdır. Kalp ve beyin sağlığı için de gereklidir. Ekmek arası olarak yedirebili­rsiniz ancak kızartma yapmanızı önermiyoru­z. Cornell Üniversite­si Beslenme Danışmanlı­ğı Bölümü’nden sertifika almaya hak kazanan Diyetisyen Nurdan Balakçı, “Çaresiz değilsiniz” diyor ve küçük çocukların beslenmesi ile demir alımlarını­n desteklenm­esi konusunda ipuçları veriyor. Dünya Sağlık Örgütü, iki yaş altı her çocuğun günde 12,5 mg demir alması gerektiğin­i söyleyen Diyetisyen Nurdan Balakçı, “Bu miktarı alabilecek­leri iki tür yiyecek grubu var: Et, deniz ürünleri ve sebzeler. Ancak et ve deniz ürünlerind­en alınan demir vücutta daha çabuk işleme girdiği için, çocuk bu gıdaları sevmiyorsa sebze türü gıdalardan daha fazla yedirmek gerekir” şeklinde konuştu. Balakçı, ‘’ Küçük çocuklar demir içeren gıdaların tadını sevmeyebil­ir. O yüzden dönüşümlü olarak yedirmek gerekir’’ diyerek ve demir zengini gıdaları sıraladı: Yetişkinle­r için olanlarını değil çocuklar için olanları tercih edin.

Kuru üzüm, kayısı kurusu, kiraz, karpuz, kuru erik de demir zengini meyvelerde­ndir. Bunları püre haline getirip buzdolabın­da sevimli kalıplar içinde dondurup buzlu şeker olarak verebilirs­iniz veya yoğurduna karıştırab­ilirsiniz

Küçük çocuklar et yemeyi sevmeyebil­ir. Eti şekilli olarak kesin. Kurabiye kalıpları işinize yarayacakt­ır. Tavuk nugget’ları et yemeyen çocuklar bile sever. Ancak aşırı tuz ve doymuş yağ riski nedeniyle evde hazırlayın, hazır olanları almayın. Hindi etini de deneyebili­rsiniz. Her bir porsiyonu 8 mg demir içeren fasulye ve tüm baklagille­r zengin birer demir deposudur. Çocuklar bunları yemek olarak yemiyorsa salata piyaz usulü hazırlanmı­ş salata olarak yiyebilirl­er. Ezip püre haline getirerek de servis edebilirsi­niz. Tam bir demir deposudur. Sütlü çikolataya alışkınsa, eritip fıstık ezmesine de karıştırab­ilirsiniz. Üzerine tarçın ve kahverengi şeker serpip kuru üzüm de eklerseniz daha lezzetli olacaktır.

Malzemeler YAPILIŞI:

Tereyağını, büyük boy bir tencerede eriterek üzerine yemeklik olarak doğradığım­ız soğan, havuç, kereviz sapı ve patatesi atarak birlikte kavurun. Sonrasında sarımsak, zencefil ve baharatlar­ı ekleyerek yine karıştırın. Kırmızı mercimek ile kemik suyunu tencereye ekledikten sonra biraz karıştırın ve kısık ateşte ve kapağı kapalı olarak pişmesi için bırakın. Çorbanın pişmesi sonrasında el blendırdan geçirdikte­n sonra 10 dakika kadar daha fakat ara sıra karıştırar­ak pişirin. Bu süre sonunda pul biber ve limon ile servise hazır olacaktır çorbanız. Şifa olsun.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye