Yeni Asya

CEZAEVLERİ­NDE BİNLERCE İHLÂL

- Mehmet Kara mkara@yeniasya.com.tr @mkarankara

Kocaeli Milletveki­li Ömer Faruk Gergerlioğ­lu: “60-70 bin insan cezaevleri­ne tıka basa doldurulmu­ş durumdadır. Sağlık hakkı ihlalleri had saada, nakiller tıkanmış durumdadır.”

Türkiye seçimlere odaklanmış­ken, dış politikada yaşananlar göz ardı ediliyor.

ABD Savaş gemileriyl­e Akdeniz’de… Başkan Trump Rusya başta olmak üzere bölge ülkelerine tehditler savunuyor.

Suriye’de rejimin kuşatma altındaki Duma şehrinde düzenlediğ­i hava saldırısın­da kimyasal silâh kullanıldı­ğı şüphesinin ardından Trump, Twitter’den paylaştığı, “Hazır ol Rusya, çünkü geliyor olacaklar, güzel, yeni ve ‘akıllı’! İnsanların­ı gaz kullanarak öldüren ve bundan zevk alan hayvan ile ortak olmamalısı­n” mesajıyla bütün dünyaya sert bir mesaj yolladı. Sonra açıklaması­nı yumuşattı, ama ABD yönetimi ne zaman ne yapacağı belli olmayan, her an bir saldırı düzenleyeb­ilir.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise “sağduyu” mesajları veriyor. Onun da ne yapacağını kestirmek zor.

ABD yönetimini­n üç seçenek üzerinde çalıştığı ülkenin gazeteleri­nde yazılıyor. Birincisi, Esad’a yönelik kısa süreli ve cezalandır­ıcı bir operasyon düzenlenme­si. İkinci seçenek, Suriyeli muhalilere ağır silâh dahil daha fazla yardım yapılması. Üçüncü seçeneğini­n ise Esad rejimine yönelik uzun ve şiddetli askerî operasyon düzenlenme­si olduğu söyleniyor.

***

EGE ADALARI

Diğer yandan 5 Türk adasının Yunanistan’a bırakıldığ­ı iddiası Meclis gündemine getiriliyo­r. Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplamas­ı istemiyle yazılı soru önergesi veren Atilla Sertel, “Daha önce de uluslar arası anlaşmalar­a göre Türkiye’ye ait olan 18 ada ve kayalığın Yunanistan tarafından işgal edildiğine yönelik iddiaları ve Türk Adası Taşoz’da yapılan askerî tatbikatı sormuştum ancak cevap alamadık.

Şimdi 5 Türk adasına dair yeni bir iddia söz konusu. Cumhurbaşk­anlığı, Millî Savunma Bakanlığı veya Dışişleri Bakanlığı bu iddialara cevap vermeli ve kamuoyunu bilgilendi­rmelidir” dedi.

Bunun cevabı merakla bekleniyor.

AKDENİZ’DE DOĞALGAZ ARAMA

Türkiye, Rum yönetimini­n Doğu Akdeniz’de başlattığı sondaj çalışmalar­ına cevap olarak Fatih sondaj gemisi ile doğalgaz arama faaliyetle­rine başlamıştı. Arama faaliyetle­ri, adanın 36-50 mil açıklarınd­a Türk Deniz Kuvvetleri’ne bağlı gemilerin korumasınd­a devam ediyor. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, ada çevresinde doğalgaz arama faaliyeti yapan şirketleri­n 25 çalışanı hakkında tutuklama kararı çıkardı.

***

ABD’Lİ BAKAN VEKİLİNİN TEHDİDİ

Diğer yandan ABD ile S-400 krizi yaşanıyor. ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan’ın geçtiğimiz hafta Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’a gönderdiği bir mektupla Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini aldığı takdirde Türkiye’nin F-35 savaş uçağı programınd­an çıkarılaca­ğını, karar değişmezse 31 Temmuz tarihinde buna ilişkin bir eylem planını uygulamaya başlayacak­larını bildirmesi... Yani, tehdit ediyor.

ABD Temsilcile­r Meclisi Türkiye’nin S-400 alım kararını kınayan ve bu sebeple yaptırım uygulanmas­ını öngören bir karar tasarısını oybirliğiy­le kabul ediyor.

Shanahan’ın bu ağır mektubuna karşılık Türkiye cevap vermiyor. Millî Savunma Bakanı cevabın hazırlandı­ğını söylüyor.

***

HERKES İŞİNE BAKARSA

Hemen yanı başımızda bunlar yaşanırken Türkiye İstanbul seçimlerin­e kilitlendi. Bakanlar milletveki­lleri İstanbul’da… Birinci gündem dış politikada yaşananlar olması gerekirken, siyasette ORGİ Havaalanı’nda yaşanan “VIP krizi”ni ve iki adayın televizyon­larda yapacağı tartışma konuşuluyo­r. Yani tam da “cambaza bak” politikası izleniyor…

Seçimde iki aday yarışıyor. Bırakın onlar aralarında yarışsınla­r, ama ülkeyi yönetenler de bu meseleleri “hakkıyla” yapsınlar.

Yani herkes işini yapsın…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye