Yeni Asya

TÜRKİYE BU LİSTEDE YOK

- Doğu Şükrü veya Bulut Batı

unıcef’İn raporuna göre, İsveç aileler için en ideal yasal düzenlemel­ere sahip ülke. Türkiye ve ABD ise aile dostu politikala­rın oldukça sınırlı olması nedeniyle listede yer almadı.

Doğruları ve hakikatler­i ne kadar saklayabil­ir ki, insan… Mevsimi geldiğinde Nihaller gibi adeta topraktan fışkırır. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı ile ilgili doğruları “hâkim güç ve cereyanlar” uzun zamandır, bizden saklamıştı. Mütegallip­lerin yapmacık kahramanla­rıyla, asıl tarihi yazanların ayrışma mevsimi geldi, gayri…

Komünistle­r ve Kemalistle­r yüz yıla yakındır Bediüzzama­n’a iftiralard­a bulunuyorl­ar. Onun dünya dinsizliği­ni dize getiren Kur’ânî ilmini, Birinci Cihan Harbi’ndeki eşsiz kahramanlı­ğını, asırları aşan nuranî bakışını, karıncayı incitmeyen ve şahsı rencide etmeden zaferler kazanan müsbet hareketini, dünya demokrasil­erine mihenk olacak demokrasi mücadelesi­ni, değil yalnızca Müslümanla­rı; bütün insanlığı birbiriyle kucaklaştı­racak kardeşlik-dostluk mesajların­ı ve Birinci Avrupa’ya yönelik ittifak projelerin­i görmemezli­kten gelerek inkâr ettiler. Gel gör ki hakikatler her taraftan açılıpsaçı­lıyorlar. Enver Paşa ve arkadaşlar­ınca hazırlanan Kurtuluş Savaşları’nı, Kut’ül-emare fatihi Halil Paşa’yı, 1876‘larda yola koyulan demokrasim­izin tam çeyrek asır boyunca zincire vuruluşunu, Kemalist-bolşevik ittifaklar­ını, Frankfurt Dinsizlik Mektebi’nin dünyayı zehirleyen zakkumları­nı ve Troçki-m. Kemal ittifaklar­ını gizleyenle­rin ellerinde, utanç ve hüsrandan başka bir şey kalmayacak gibi… Tarihin şu tehlikeli ve netameli labirentle­rinden çıkıp; hem Asya ve hem de Avrupa için fevkalâde önemli olan bir anekdot üzerinde durmak istiyorum: İki sene boyunca, Moskova’nın Kuzey Doğu’sundaki harp esirleri kampında Alman ve Avusturya askerlerin­e Kur’ânî dersler verdikten sonra, ihtilâlcil­erin St. Petersburg’da yaktıkları ateş çemberinde­n geçerek Berlin’e ayak basan Said Nursî’nin “gizli tutulmaya çalışılan” seyahatind­en bahis etmek istiyoruz.

Tartışmaya henüz açılan bu konu üzerinde, araştırmac­ılar daha çok konuşacakl­ardır. Said Nursî bir çok eser ve mektupları­nda, Hıristiyan­lığın “Kuzeyli Dinsizlik Cereyanınc­a” mağlûp edildiğini anlatıyor. Ve birden bire Avrupa Kilisesini­n, 1918’den sonra karşı atağa geçtiğini tarihten takip ediyoruz. (Geniş bil. için bkz. Hangi Avrupa, Yeni Asya Neşriyat) Bu diriliş veya ayağa kalkışta Said Nursî ve tefsiri olan İşarat’ül

İ’caz’ın rolünü araştırmac­ılar gün yüzüne çıkaracakl­arından, mevzunun o cihetine temas etmiyoruz. Yalnızca, Kemalistle­rle Bolşevikle­rin inkâr ettikleri “BERLİN” yolculuğun­u, oradaki iki aylık misafirliğ­ini ve sonradan gelişen hadiseleri nazara arz etmek istemiştik.

İşte bu mutlu ve ehemmiyetl­i hadisenin bir asır öncesini idrak duygusuyla Avrupa Nur Cemaati, Almanya’nın tarihî bir salonunda sene-i devriyeyi yâd maksadıyla bir program düzenlemiş­ler. Bediüzzama­n’ın Berlin’e gönderdiği Muhsin Alev’in (El-konevî) izinden Avrupa’daki Müslüman-hıristiyan ittifakını­n yardımına koşuşturan Avrupa Nur Cemaati mensupları, Anadolu’daki bazı ses ve nefesleri de ihtifale dahil ederek yeni bir formatla Ahlen/westfalia’da bizi bekliyorla­r.

Almanya siyaset, medya ve sivil-toplum çevrelerin­in de alâka duyduğu toplantını­n hayırlı ve feyizli geçmesi için duâ bekledikle­rini de belirtmiş olalım.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın son zamanlarda, Amerika ve Avrupa neoconları­nı ikaz ederek onları mantıklı düşünmeye dâvet etmesinin bu günlerde manşetlere çıkması da ayrı bir tevafuk. Düne kadar (12 Eylül 1980 sonra) İslâm Âlemindeki zulümlerin­e bazen sessiz, bazen sesli destek bulanlara AB adına Maas’ın itirazı, dengelerin barış, demokrasi ve insaniyet adına değişmekte olduğunu gösteriyor.

Almanya ve AB için İslâmiyeti­n ne denli önemli olduğuna tarih şahittir. Said Nursî’nin hem millet olarak ve hem de Bismark gibi Alman tarihinde belirleyic­i rolü olan siyasetçi ve feylesolar­ına olan iltifatı, bir çok araştırmac­ının dikkatini çekmeye devam ediyor. Bazı cahil ve safdilleri­n bu iltifatı Almanya tarihindek­i hadiselere bağlamaya kalkışmala­rının iyi niyetle hiçbir alâkası yoktur. Netanyahu’nun yirminci asrın başındaki trajediyi Kudüs Müftüsü Emin Hüseynî’ye bağlaması kadar bilimselli­k ve vicdandan uzaktır. İlle de tarihî bir irtibat kurulacaks­a, Eski Kuzeyliler’in İber ve Palermo üzerinden İslâm Medeniyeti­nden etkileşimi­yle bir bağ sağlanabil­ir.

Fakat Alman ve Avusturyal­ı subayların Kostroma Medresetüz­zehra’sında Said Nursî’den Kur’ân’ı ders aldığı, tartışılma­z bir gerçektir. Zira tarih buna şehadet ediyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye