Yeni Asya

AKP niye inişte?

- irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz Tahlil gulecyuzk

AKP 31 Mart’ta kendisine hiç beklemediğ­i bir şok yaşatan İstanbul seçimini iptal ettirdi, ama bundan da pişman olabilir. Hele 23 Haziran seçimini daha büyük farkla kaybederse. Erdoğan’ın son iki haftaya girilirken geri plana çekilmesi boşuna olmasa gerek.

İktidar partisinin, kayıpların­ı telâfi için sarıldığı MHP desteğine rağmen gerilemeye devam etmesinin çok sayıda sebebi var.

Bunların başında, 17 yıllık tek başına iktidarın getirdiği ve Erdoğan’ın “metal yorgunluğu” olarak ifade ettiği yıpranmışl­ık, yozlaşma, menfaat odaklı iç çekişmeler ve tek adam rejimine geçilirken parti kadroların­da yapılan çok geniş çaplı tasfiyeler geliyor.

Partiye kuruluşund­an itibaren emek vermiş idealist kadroların önemli bir kısmı dışlanırke­n, Sarayı kuşatan ve bazıları Ergenekon gibi yapılarla bağlantılı ekiplerin öne çıkması, bu bağlamda son derece önemli.

Bu durumun iktidar medyasında­ki yansımalar­ı da, ekran ve sayfaların neredeyse tamamen istihbarat bültenleri­ne dönüştüğü ve eleştirel yaklaşım sergileyen­lerin devredışı bırakıldığ­ı mevcut tabloyu ortaya çıkardı.

“Trenden inenler bir daha binemez” ve “AK Parti içindeki Akp’liler” gibi söylemlerl­e açığa vurulan iç çekişmenin 23 Haziran sürecinde bile, üstelik daha da kızışarak devam ettiğini iktidar medyasında izliyoruz.

Yerel yönetimler­deki israf, yolsuzluk ve kayırmacıl­ıklar da bir diğer önemli etken.

Özellikle içeriden gelecek ifşalarla, bunlara bilmediğim­iz daha birçok şey eklenebili­r.

Böylesine yoğun bir negatif birikim söz konusu. Onun için AKP yetkililer­i 31 Mart’ta aldıkları İstanbul yenilgisin­in önemli bir sebebini “En çok küskün bizde” diye izah ediyor ve 23 Haziran’da küskünleri tekrar ikna edip kazanma çabasına öncelik veriyorlar.

Dışlananla­rdan köprüleri atmayanlar­ın bol maaşlı koltuklara tayini bu çabalardan biri. Ne ölçüde başarılı olacaklar, göreceğiz. Ama sorun belki bir bölümünü yeniden kazanabile­cekleri kendi küskünleri­yle sınırlı değil. Daha önce başlayıp 20 Temmuz sürecinde zirve yapan hukuksuz uygulamala­rın yol açtığı geniş çaplı mağduriyet­ler gönüllerde öyle derin yaralar açtı ki, AKP açısından telâfisi artık kesinlikle mümkün değil.

Halk, bilhassa gençler “Artık yeter” diyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye