Yeni Asya

Risale-i Nur ‘hayat bilgisi’dir

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan fersadoglu@yeniasya.com.tr

Eskiden ilkokullar­da hayat bilgisi dersi vardı; şimdi bilmem var mı? Gerçi, okuldaki bütün dersler hayat bilgisi değil mi? İlkokullar-orta okullar, liseler, üniversite­ler okuyanları hayata hazırlamak için değil mi?

Şöyle bir temel kriterimiz olabilir: Bugünkü eğitim sistemi, ilkokuldan üniversite­ye kadar nasıl bir insan tipi yetiştiriy­or? Bilgili, imanlı, terbiyeli, faziletli, dürüst, sahasının ehli, adil, hakperest vs. insanlar mı yetiştiriy­or… Yoksa, yalnız kendisini düşünen insanlar mı?

Tam bir hayat bilgisi dersleri veren Risale-i Nur Medresetüz­zehra’sı (ilkokuldan üniversite­ye kadar) nasıl bir insan tipi yetiştiriy­or? Evvelâ,

maddî manevî esasları veren bir bilgiyle mücehhez ediyor. Zira, Risale-i Nur, “ulum-u imaniye” dersi veriyor.

Ulum-u imaniye ise, “tefsir, hadis, kelâm, fıkıh, ahlâk ile sair bütün manevî, sosyal (psikoloji, pedagoji, eğitim, sosyoloji) ve fen (matematik, fizik, kimya, astronomi…) ilimlerini­n” harmanlanm­asından hasıl olan en yüksek İslâm ilmidir. Zira, Kur’ân ve Hadis teknik ilimlerin öz ve fezlekeler­ini verir.

Risale-i Nur tam ve doğru bir hayat felsefesi dersleri verir: Dünyaya niye geldik? Huzurlu ve mutlu olmanın esasları nedir? Fen ve sosyal herbir ilmin kaynağı bir Esma-i Hüsna’dır. Allah’a iman, Esma-i Hüsna talimini gerektirir.

Bu eğitim, talim ve terbiyesi alan insanlar da; imanlı, ahlâklı, dürüst ve bilgiye aşık olurlar. Risale-i Nur, aynı zamanda “memat bilgisi” de verir.

Bütün felsefeler­in aradığı şey şudur: İnsan, kâinat nedir? İnsan nereden geldi, nereye gidiyor?

Risale-i Nur, Kur’ân ve Sünnet-i Seniyye tefsiri olarak insanı ruhlar âleminden alarak, anne rahminden, sebavetten, gençlikten, ihtiyarlık­tan, kabirden, haşirden ebede kadar olan yolculuk ve istasyonla­rda geçireceği safhaları anlatır, izah ve ispat eder. Dolayısıyl­a Risale-i Nur, tam bir hayat bilgisi, memat bilgisi dersidir.

“Risale-i Nur, şu zamanın ihtiyaçlar­ına uygun bir ilâçtır, Risale-i Nur, sadece iman dersi değil, içtimaî ders de verir. Risale-i Nur, İslâmiyet ve vatan zararına her türlü cereyana karşı koyar. Risale-i Nur, herkese ihtiyacı olanı vermek esastır.”

Elhâsıl, şu kitap, tarafımdan cevap, onların cânibinden suâl etmek vazifesiyl­e mükellefti­r. Hem de siyâset tabiblerin­e, teşhis-i illete dâir hizmet ile muvazzaftı­r.”

“Kur’ân ve yüksek İslâm siyaseti”, “ulum-u imaniye”, dünya siyaseti meselesini de yarın ele alalım.

D pnotlar:

1- H zmet Rehber , s. 22, 24, 53, 54, 110. 2- Bed üzzaman, Münâzarât, s. 20.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye