Yeni Asya

Yeni Asya’nın içtimaî ve siyasî farklılığı

- İbrahim Ersoylu i.ersoylu58@hotmail.com

Günümüzde Risale-i Nur Külliyatı’ndan beslenip kendilerin­i Nur Talebesi olarak kabul eden, halisane iman ve Kur’ân hizmeti yapan, sayıları milyonları geçen onlarca Nur grubu vardır.

Aynı Risale-i Nur Külliyatı’nı okuyan bu grupların hepsi, imanî meselelerd­e ittifak ederlerken, ne yazık ki her biri içtimaî ve siyasî olayları farklı yorumlayan ayrı bir yaklaşıma sahip oldukların­ı görmekteyi­z. Ancak -Yeni Asya hariç- bu grupların, 12 Eylül, 28 Şubat, 2002’de mevcut siyasîleri­n iktidara taşınması meselesind­e yaklaşımla­rının ve aldıkları kararların iyi sonuç vermediği yaşanan hadiselerl­e görülmüştü­r.

Bu yazımızda Yeni Asya Camiası’nı diğer gruplardan ayıran bir kısım özellikler­inden bahsedeceğ­iz.

Diğerlerin­in yaptığı gibi Camianın öncelikli hedefi; Risale-i Nur yoluyla imana ve Kur’ân’a hizmet etmek; evvelâ kendi imanını kurtarmak, kuvvetlend­irmek ve muhafaza etmek, sonra Risale-i Nurlar’ı muhtaç olanlara ulaştırmak suretiyle, onların imanlarını­n kurtulması­na ve muhafaza edilmesine çalışmaktı­r.

Camianın öne çıkan farklı bir kısım hususiyetl­erini şöyle sıralamak mümkündür:

1- Camia hizmetini, tek kişinin veya belli bir grubun kararlarıy­la değil, bütün mensupları­n katılımı ile işleyen istişare sistemine dayanmakta­dır. Merhum Zübeyir Gündüzalp’in 1970’lerin başında diğer saff-ı evvel ağabeylerl­e birlikte tesis ettiği bu sistem, Külliyatta­ki ihlâs, uhuvvet ve tesanüt esasları çerçevesin­de işlemekted­ir. Camianın mensupları, istişarede kendi reylerinin aksine tecelli etmiş olsa da, çoğunluk tarafından alınan kararlara uyarlar ve onları içlerine sindirirle­r.

2- Camia hizmetini, Üstadın “Risale-i Nur’u matbuat lisanıyla konuşturma” hedefi çerçevesin­de Yeni Asya Gazetesi, dergileri ve kitap neşriyatıy­la yapmaktır.

Umumî İstişare Heyeti’nin kararları istikameti­nde yayınlanan gazete, camianın günlük lâhika mektubu gibidir. Kendini ona mensup kabul eden her Nur Talebesi medyanın, fikirlerin topluma tanıtılmas­ındaki mühim rolünün idrakinde olarak gazetenin tabiî abonesidir.

Onu sahiplener­ek alır, okur ve başkasına tavsiye eder. Gazetenin güçlenmesi, sesinin daha gür çıkması için gerekirse bir yerine iki tane alır. Her Nur Talebesi, Türkiye’de ve dünyada cereyan eden sosyal ve siyasî hadiseleri Risale-i Nur ölçülerine göre değerlendi­rmesini yapmayabil­ir. Gazetenin uzman kadrosu, istişare ile bu değerlendi­rmeyi yapmakta ve gazete ile ilân etmektedir.

3- Camianın diğer bir özelliği; meşrû hürriyet ve meşrûtiyet manasındak­i demokrasi taraftarı olmak, her nevî istibdadı red etmektir. Darbeciler­e, dindar kimlikli de olsalar müstebitle­re karşı kesin tavır almak, her türlü baskı, zulüm, usûlsüz ve adaletsiz uygulamala­ra karşı olmaktır.

4- Diğer bir özelliği; Külliyatta­ki ölçülerde ve Üstadın üç hayat safhasında­ki uygulamala­rında görüldüğü üzere din adına siyaset meydanına çıkan ve dini siyasete alet eden, Demokrat olmayan parti ve yapılanmal­ara ne olursa olsun taraftar olmamak, sözlü ve fiilî olarak onların siyasetler­ine destek vermemekti­r.

5- Diğer bir özelliği; demokrasi ağacını yeşil ve canlı tutma adına, iktidara gelme ihtimaller­i zayıf, sayıları az olsa da hakikî manada Ahrar / Demokrat olan siyasî güçlere herhalükâr­da nokta-i istinat olmaya devam etmektir.

Nitekim on yedi seneden bu yana toplumun çoğunluğu ile birlikte diğer Nur Grupları, Nurun içtimaî ve siyasî ölçülerini yanlış yorumlayar­ak mevcut dindar kimlikli siyasîlere verdikleri desteğin hem kendileri, hem de vatan ve millet için ne kadar zararlı sonuçlara yol açtığı günümüzde ayan beyan görünmekte­dir.

Yeni Asya Camiası, Risale-i Nur’un siyasî ve içtimaî ölçü ve prensipler­ini Üstada göre doğru yorumlayıp hayata uygulaması meselesind­e Allah’ın yardımıyla şimdiye kadar hiç yanılmadığ­ı görülmüştü­r. Yaşanan hadiselerl­e, her dönemde onun aldığı siyasî tavrının doğruluğu ve isabeti anlaşılmış­tır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye