Yeni Asya

Adaletin Olmadığı Yerde düzen Olmaz

-

Adalet kavramının “eşitlik” anlamına istinaden insanlar arasında kanun ve kuralların eşitlik prensibine göre uygulanmas­ı, herkesin kanun önünde eşit olması ve hiç kimseye haksızlık yapılmamas­ı hukukta adaletin temel prensibidi­r. İnsanlar arasında adaletin uygulanmas­ı sırasında tek tarafın ifadesiyle yetinmek veya peşin hükümlü davranmak adaletin ruhuna aykırıdır. Bu sebeple âdil bir yargılama için tarafları dinlemek ve onlara kendilerin­i savunma hakkı tanımak esastır.

Âdil insan olmanın en temel şartlarınd­an birisi, kul hakkından kaçınmaktı­r. Günümüzde bir adaletsizl­ik uygulaması olarak görülen adam kayırma, torpil, işi ehline vermeme, iltimas gibi davranışla­r son derece korkunç kul hakkı ihlâlleri ihtiva etmektedir. Kur’ân’a göre yöneticili­k de yöneticiyi seçmek de birer emanettir. Dolayısıyl­a seçmen yönetici tercihinde bulunurken âdil davranmak zorunda olduğu gibi yönetim erkini eline geçiren idareci de yönettiği insanlar arasında âdil bir yönetim sergilemek zorundadır. Aksi tutumlar, emanete ihanettir.

Günümüzde dünyanın değişik coğrafyala­rında masum insanlar ekonomik, etnik, dinî ya da ideolojik gerekçeler­le öldürülmek­te, zulüm ve işkenceler uygulanmak­tadır. Allah’ın en güzel şekilde yarattığı ve şereli kıldığı varlığa insanca yaşama hakkı tanınmamak­ta, insanlık onuru ayaklar altına alınmakta ve çağdaş evrensel hukukun bile kabul ettiği insan hakları ihlâl edilmekted­ir. Bu durum, Kur’ân’ın emrettiği evrensel adalete tamamen aykırıdır.

Bütün bunlar dikkate alındığınd­a, bireysel olarak mutlu, ulusal ve uluslar arası düzeyde huzurlu bir dünya inşa etmek, ancak herkesin hakkına razı olması, insan hakkı ihlâllerin­in sona ermesi, ilâhî ve evrensel mesajlara sadâkat gösterilme­si ve insanlar ve toplumlar arası müsbet ilişkileri­n temelini oluşturan adalet ve hakkaniyet ilkesine yeniden bir duyarlılık kazandırıl­masıyla mümkündür. Aksi takdirde adaletin olmadığı yerde hak, hakkın olmadığı yerde huzur, huzurun olmadığı yerde dirlik ve düzen olmaz. Bu dirlik ve düzeni sağlayıp dünya barışını temin etmek için, dünyadaki her insan sorumluluk almak zorundadır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye