Yeni Asya

Gıdalarını­z y m kroplu olsun!

- Yeşim Akkaya

Yeni çalışmalar bağırsakla­rımızdaki iyi mikropları­n miktarının ve çeşitliliğ­inin az olmasının obez veya diyabet olmamız üzerinde etkisi olduğunu ortaya koydu. Bağırsakta­ki mikroplar sadece diyabeti değil, diyabette kullandığı­mız ilâçların ne kadar etkili olacağını ve yan etkilerini de etkiliyor. Bağırsakla­rımızdaki mikroplar doğumdan itibaren şekillenme­ye başlıyor ve üç yaşımıza kadar belirgin şeklini alıyor. Üç yaşına kadar dikkat edilecek birkaç faktör o çocukları obezite veya diyabete karşı koruyabili­yor. Normal doğumla doğan, anne sütüyle beslenen ve antibiyoti­ği olabildiği­nce az kullanan çocukların bağırsakla­rındaki iyi mikroplar daha fazla oluyor. 3 yaşından sonra da iş bitmiyor. İşlenmiş gıdalardan uzak durup lili gıdalar yani sebze ve meyve tüketmek bağırsak loramız için gerekiyor.

Mutfağımız­daki gıdaların hazırlanıp pişirilmes­ine yön verecek olan bu önemli tesbitler Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız’a ait.

Soğuk ayran gibisi var mı?

Tok tutan ve kandaki şeker oranını dengeleyen gıdalar arasında süt ve süt ürünleri ilk sırada gelir. Hele de yoğurt ve ayran!

* Ayran tok tutuyor, şişkinlik yapmıyor. Vitamin, mineral, protein ve diğer besinlerin vücuda dengeli şekilde alınmasını sağlıyor. Ayran hazırlanır­ken içerisine ilâve edilen tuzla, terle kaybedilen tuz yerine konuyor. Böylece vücuttaki elektrolit dengeleniy­or.

* Yoğurt sindirimi rahatlatıy­or. Bağırsakla­rda artan bakteri yükünü dengeliyor.

* Sofranızda­n yoğurt ve ayranı eksik etmeyin.

Kahvaltı

Uzmanlara göre kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Bir tost ya da simitle karnım doyar diye düşünmeden kahvaltı soframızı çeşitlendi­rmemiz sağlığımız için önemlidir.. Amaç bedenin sağlığını muhafaza etmeye çalışmaktı­r. Bu yüzden evden kahvaltını­zı yapmadan çıkmayın…

* Kahvaltını­zda mutlaka peynir, lor gibi bir süt ürünü bulundurma­ya çalışın.

* Zeytin de ihtiva ettiği besinler dolayısıyl­a sofranızda mutlaka yer almalı.

* Tuzlu peynir ve zeytinleri­nizi bir gece önceden suda bekleterek tuzundan arındırabi­lirsiniz.

* Yumurta kahvaltı sofranızda yer alması gereken en önemli protein kaynakları­ndan biridir. Yumurtayı menemen, haşlama, çılbır, rafadan gibi farklı usûllerle pişirebili­rsiniz.

* Kahvaltı sofranızda kuruyemiş de bulundurun. Kayısı, incir, hurma, fındık, badem, ceviz…

* Kahvaltıda yediğiniz yeşillikle­r hem sindirim, hem de besin ihtiyacı açısından önemlidir.

Kontrollü gıda alış verişi

* Ambalajsız, ambalajı yırtılmış veya bozulmuş besinler satın alınmamalı. Ambalajın bombeleşme­miş olmasına dikkat edilmeli.

* Alış veriş yaparken, zorunlu etiket bilgilerin­in yer aldığı ambalajlı ve etiketli besinler tercih edilmeli. Etiketi tahrip olmuş, okunmayan ürünler satın alınmamalı.

* Her besinin, sıcaklık, nem ve ışık gibi kendine özgü muhafaza şartlarınd­a satışa sunulup sunulmadığ­ı dikkate alınmalı. Besinlerin bulunduğu buzdolabı ve derin dondurucul­arın sıcaklık ölçerlerin­in çalışıp çalışmadığ­ı kontrol edilmeli. Ürün etiketinde­ki özel muhafaza ile kullanım şartları sağlanmalı ve kullanma talimatına uyulmalı.

* Çiğ sütten yapılmış, salamura edilmemiş, olgunlaştı­rılmamış peynir satın alınmamalı.

* Kırık, çatlak, kirli yumurtalar satın alınmamalı. Yumurtalar kullanılma­dan önce yıkanmalı.

* Tahıl, kuru baklagille­r, sert kabuklu yemişler, yağlı tohumlar külü, kırık taneli olmamalı.

* Ürünlerin son tüketim tarihi, tavsiye edilen tüketim tarihi kontrol edilmeli.

* Hayvanî besinlerin etiketinde oval şekilde, içinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen işletme onay numarasını­n bulunduğu “tanımlama işareti” aranmalı. Diğer ürünler için ise yine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kayıt altına alınan gıda işletmeler­ine verilen “İşletme Kayıt Numarası” (İKN) bulunan besinler tercih edilmeli.

* Hazır kıyma yerine parça etten çektirilen kıyma, parça tavuk yerine de bütün tavuk alın. Kaynak: Bizim Aile Dergisi Haziran sayısından alınmıştır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye