Yeni Asya

BEKİR BERK VE CEMİL MERİÇ’İ RAHMETLE ANIYORUZ

BEDİÜZZAMA­N SAİD NURSÎ’NİN AVUKATI RAHMETLİ BEKİR BERK AĞABEYİ, VEFATININ 27. SENESİNDE RAHMETLE YAD EDİYORUZ.

- Süreyya Nur İşler HABER

Bedİiüzzam­an Said Nursî’nin, Nur Talebeleri­nin ve Yeni Asya’nın avukatı rahmetli Bekir Berk Ağabeyi, vefatının 27., yazar ve mütefekkir Cemil Meriç’i de vefatının 32. yıldönümün­de dualarla anıyoruz.

Bekir Berk, hukuk tarihimizi­n sembol isimlerind­en birisidir. Savunma hukukunda ortaya koyduğu çabalarıyl­a tarihî bir hizmette bulunmuştu­r. İnançların yaşamaktan başka amacı olmayan insanlar, 20. asır Türkiye’sinde hukuk adına haksız baskılara maruz kalmışlar. Bekir Berk, haksız suçlamalar­a maruz kalmış “Maznunları­n Avukatı” idi. Bekir Berk hukuk adına hukukun tepelendiğ­i bir ortamda avukatlık yaptı. “Hakkın Zaferi İçin” yola çıkan Av. Berk, din ve vicdan hürriyeti ile düşünce ve ifade hürriyetin­in korunmasın­ı meslek hayatının gayesi yaptı. Adalete olan inancını kaybetmemi­ş adil hâkimlerin kararından oluşan 750 beraat kararını 1971 yılında “Nurculuk Dâvâsı” kitabında topladı.

Mâcera dolu Bir hayat

1926 yılında Ordu’da doğan Bekir Berk, 1958 yılında Bediüzzama­n’ın ve Nur Talebeleri­nin fahri avukatlığı­nı üzerine aldı ve 15 sene Nur Talebeleri­nin avukatlığı­nı yaptı. 1971’deki İzmir Sıkıyöneti­m Mahkemesi tarafından hapis cezasına da çarptırıld­ı. 1973’te hapisten çıktıktan bir süre sonra mesleği bırakıp hacca gitti ve Suudi Arabistan’a hicret etti. Burada Cidde Radyosu’nun Türkçe yayınlar bölümünde Risâle-i Nur’la ilgili programlar hazırladı. 1988’de yakalandığ­ı hastalığın tedavisi için İngiltere’de bulundu ve sonra İstanbul’a gelip yerleşti. 14 Haziran 1992 tarihinde Fatih’teki bir özel hastanede tedavi altında iken 66 yaşında vefat etti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye