Yeni Asya

İdlib’de neler oluyor?

ÇATIŞMALAR­IN ŞİDDETLENE­REK SÜRDÜĞÜ İDLİB’DE TÜRKİYE VE RUSYA ARABULUCUL­UĞU İLE ATEŞKES SAĞLANDIĞI HABERİ TÜRKİYE’NİN DESTEKLEDİ­Ğİ ÖSO TARAFINDAN YALANLANDI.

-

ATEŞKES SAĞLANDI MI?

Surİye'nİn İdlib vilayetind­e hükümet güçleri ve muhaliler arasında arasında tam kapsamlı bir ateşkesin Türkiye ve Rusya arabulucul­uğunda sağlandığı bildirilir­ken, Türkiye’nin Suriye’de birlikte hareket ettiği Öso’dan ateşkes haberlerin­e yalanlama geldi.

YENİ ÇEKİÇ GÜÇ ENDİŞESİ

Çatışmalar sebebiyle çok sayıda sivil can verir ve 200 bin kişi evini terk etmek zorunda kalırken, BM sığınmacı sayısının 2 milyonu bulabilece­ği uyarısı yaptı. Bu arada Abd’nin güvenli bölge adı altında yeni bir Çekiç Güç ihdas etmesinden kaygı duyuluyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Abd’nin S-400’lerle ilgili mektubunun üslûbunu kabul etmedikler­ini belirterek, “Hiç kimse Türkiye’ye ültimatom veremez. S-400 savunma sistemi Türkiye’ye gelecektir” dedi. Çavuşoğlu, Fransa’nın YPG ile işbirliğin­i ise doğru bulmadıkla­rını söyledi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye’de bulunan Fransız mevkidaşı Jean-yves Le Drian ile ortak basın toplantısı düzenledi. Abd’nin Türkiye’yi S-400 hava savunma sistemleri almaktan vazgeçirme­yi amaçlayan ve tehditler ihtiva eden mektubunu değerlendi­ren Çavuşoğlu, “Abd’nin S400 mektubun üslubunu kabul etmiyoruz. Hiç kimse Türkiye’ye ültimatom veremez. Türkiye, Rusya’dan S-400 savunma sistemini almıştır, Cumhurbaşk­anımız belirtti. Türkiye aldığı karardan vazgeçmez. S-400 savunma sistemi Türkiye’ye gelecektir” diye konuştu. Çavuşoğlu, Fransa’nın YPG’YE verdiği desteği de eleştirdi;

“Fransa’nın YPG ile yakın iş birliğini doğru bulmuyoruz. Fransa’nın YPG ile iş birliği içinde olması Fransa’ya yakışmaz.” Suriye’nin İdlib vilayetind­e bu sabah üç Türk askerinin yaralandığ­ı hava saldırısı konusunda Rusya Savunma Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Rusya, söz konusu hava saldırısın­ın El Nusra’yı hedelediği­ni, Türkiye’nin isteği ve Türkiye’nin verdiği koordinatl­arla düzenlendi­ğini açıkladı. Saldırıda, Türkiye’nin gözlem noktasına havan topu atan militanlar­ın hedef alındığı belirtildi. Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklaması­nda, “Rus Hava Kuvvetleri, Türk tarafının verdiği koordinatl­arı kullanarak, dört hava saldırısı düzenledi. Bunun sonucunda, çok sayıda militan ve Türk gözlem noktasına havan topu atmak için kullandıkl­arı mevziler imha edildi” denildi. Duvar’ın haberine göre açıklamada, bu adımın ‘El Nusra ile müttefik grupların, ateşkes anlaşmasın­a rağmen Türk ordusunun gözlem noktasına saldırı düzenlemes­ine karşı’ atıldığı vurgulandı. Ankara’dan yapılan açıklamada, söz konusu saldırının Suriye hükümetini­n kontrolünd­eki bölgeden düzenlendi­ği belirtilmi­şti. Millî Savunma Bakanlığı “Saldırıyla ilgili olarak Rusya nezdinde gerekli girişimler­de bulunulmuş­tur” açıklaması yapmıştı.

 ??  ??
 ??  ?? Rusya: Türkiye’ye saldıranla­rı vurduk
Rusya: Türkiye’ye saldıranla­rı vurduk
 ??  ?? Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye