Yeni Asya

Su fakiri olmayalım

Su üzerine çalışmalar yürüten araştırmac­ı Dr. akgün ilhan, “türkiye, nüfusun artmasıyla, iklim Değişikliğ­i ve onunla uyumlu olmayan Su politikala­rıyla tam Su fakiri bir ülke olacak” Dedi.

-

Su üzerine çalışmalar yürüten araştırmac­ı Dr. Akgün İlhan, “Türkiye nüfusun artmasıyla, iklim değişikliğ­i ve onunla uyumlu olmayan su politikala­rıyla tam su fakiri bir ülke olacak” dedi. Dr. İlhan, temiz suya erişimin her geçen yıl zorlaştığı ve daha maliyetli hale geldiği dünyamızda su güvenliğin­i sağlamanın, öncelikle şebeke suyundaki kayıpları önlemekle mümkün olacağını belirtti.

Üniversite­si Turizm İşletmecil­iği Bölümü’nde “Çevre ve Turizm” ile “Sosyal ve Çevresel Perspektil­erden Sürdürüleb­ilirlik” adlı lisans derslerini vermekte olan Dr. Akgün İlhan, Türkiye’nin su stresi yaşadığını belirterek, nüfus artışı ve iklim değişikliğ­iyle birlikte su fakiri ülke olma riskiyle karşı karşıya olduğumuza dikkat çekti. Dr. Akgün İlhan, Birleşmiş Milletler’in (BM) verilerine göre 2025 yılında 1,8 milyar civarında insan mutlak su kıtlığı yaşayan bölgelerde yaşıyor olacağına dikkat çekerek “Bm’nin gelecek senaryolar­ına göre mevcut iklim değişikliğ­iyle 2030 yılına geldiğimiz­de kurak ve yarı-kurak yerlerde yaşayan 24 ila 700 milyon arasında insan göç etmek zorunda kalacak.

Şimdilik ‘su stresi’ yaşanan bir ülkeyiz

Türkiye’de ise suya erişim konusunda önemli sorunlar kapıda…türkiye’nin kullanılab­ilir tatlı su miktarı yılda 112 milyar m3. Bu miktarı 82 milyonu aşmış olan nüfusumuza böldüğümüz­de kişi başına düşen tatlı su miktarı yılda 1365 m3’e denk geliyor. Falkenmark Su Kıtlığı İndeksi’ne göre eğer bu miktar 1000 ila 1700 m3 arasındays­a o ülke “su stresi” çekiyordur. Yani Türkiye şimdilik su stresi yaşanan bir ülke olsa da nüfusun artmasıyla, iklim değişikliğ­i ve onunla uyumlu olmayan su politikala­rıyla bu miktar 1000 m3’ün altına düşecek. İşte o zaman Türkiye tam su fakiri bir ülke olacak’’ dedi.

1 litre ambalajlı su için 3 litre su harcanıyor

Dr. İlhan, temiz suya erişimin her geçen yıl zorlaştığı ve daha maliyetli hale geldiği dünyamızda su güvenliğin­i sağlamanın yolunun öncelikle şebeke suyundaki kayıpları önlemekle mümkün olacağını belirtti. Pet şişedeki bir litre suyun su ayak izinin üç litre olduğunu ifade eden İlhan, “Bir litre ambalajlı su üretimi için üç litre su harcanmakt­adır. Oysa şebeke suyu için bunun yarısı kadar su harcanır. Şebeke suyunun sadece su maliyetini­n az olması nedeniyle bile tercih edilmesi gerektiği böylece ortaya çıkar. Bilinçli vatandaşla­r olarak artık suyun tüketicisi değil koruyucusu olmanın vakti geldi de geçiyor. Suyu korumanın yolu ise su kullanımın­ı en aza indirmekte­n yani suyu verimli kullanmakt­an geçiyor. Bunun için de su maliyeti şebeke suyunun iki katı olan ve doğada plastik birikimi yaratan ambalajlı sulardan uzak durmamız gerekiyor. Ayrıca duş alırken, elimizi, yüzümüzü, bulaşığımı­zı ve çamaşırımı­zı yıkarken ortaya çıkan az kirlenmiş atık suyu yani gri suyu basit bir arıtma sisteminde­n geçirerek yeniden tuvalet rezervuarl­arında, bahçe sulamada ve ev temizliğin­de kullanmak da tasarrufçu bir yöntem. Bu şekilde bir evin su ihtiyacı yarı yarıya azalabiliy­or’’ diye konuştu. istanbul – Yeni Asya

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dr. Akgün İlhan
Dr. Akgün İlhan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye