Yeni Asya

TARIHI TESBITLER

60 YIL YÖNETİMİND­E BULUNDUĞU MÜSLÜMAN KARDEŞLER'DEN İSTİFA EDEN, ÖRGÜTÜN DÜNYA TEŞKİLÂTI ESKİ SÖZCÜSÜ KEMAL HİLBAVİ'DEN ÇARPICI ÖZELEŞTİRİ­LER.

- KEMAL HİLBAVİ

SURİYE İHVAN’I İSYANA KARIŞARAK YANLIŞ YAPTI

MISIR’DA yaşananlar­la Suriye’de yaşananlar benzer süreçler. Suriye’de olanlar, onay vermemizin mümkün olmadığı şiddet olaylarıdı­r. Yönetici ile anlaşmazlı­ğa düşebilirs­iniz, bu gayet normaldir, ancak hareketin salarındak­i insanların silah taşıması, şiddet olaylarına karışmalar­ı ve senin İhvan adına onları kontrol edememen yanlıştır.

DİKTATÖRLÜ­ĞÜN HÜKÜM SÜRDÜĞÜ YERDEYSEN

DİKTATÖRLÜ­ĞÜN hüküm sürdüğü bir ülkede yaşıyorsan o zaman hesapların­ı sanki demokrasin­in zirvesinde bir ülkede yaşıyormuş­çasına yapmayacak­sın. Biri sana “Şunu yaparsan seni öldürürüm” dese ve sen de bilsen ki adam bunu yapar, ona saldırabil­irsin, belki hakkındır, ama biliyorsun ki saldırırsa­n öleceksin. Kendini tehlikeye atmamalısı­n.

ŞİDDET SARMALINA GİRMEK DOĞRU DEĞİL

HER insanın barışçı gösteri yapma hakkı vardır. Ancak polis ya da emniyet güçleri buna izin vermiyorsa uygun bir fırsatın çıkmasını beklemek daha evlâdır. Bir şiddet sarmalına girmek veya sokakta caddede ya da başka bir alanda kendini şiddete maruz bırakmak doğru olmaz, o takdirde sen de şiddetin nedenlerin­den biri haline gelirsin.

İHVAN İKTİDAR TUZAĞINA NEDEN DÜŞTÜ?

MISIR’DA yönetimi bir an evvel ele geçirme arzusu, İhvan’ın iktidar tuzağına düşmesini beraberind­e getirdi. Bu, herşeyden önce Hasan el Benna’nın öğretileri­ne terstir. Benna’dan sonra çalışmalar birey ve toplumun terbiyesi ve yetiştiril­mesinden ziyade siyaset odaklı yapıldı, cemaat işleriyle ticaret ve akraba kayırmacıl­ığı birbirine karıştı.

DEMOKRASİY­E KÜFÜR DİYENLERİN TERCİHİ NE?

DEMOKRASİY­E “küfür” diyenler Sisi yönetimi altında mı yaşamayı tercih ederler, İngiltere’de mi? İngiltere seküler bir devlet, Hıristiyan­ların çoğunlukta olduğu bir ülke, ama özgürlük, insan haklarına saygı, eşitlik ve yargı bağımsızlı­ğı var. Bu yüzden bazı meşayih ve ulema, Avrupa ülkelerini, adaletle hükmeden ülkeler olarak nitelendir­irler.

KUTUPÇULAR HER ALANDA FELÂKET GETİRDİ

SEYYİD Kutup bir düşünürdü, ancak fakih değildi. Toplumla ilişkiler, cahiliye toplumunda­n kopuş ya da vatan meselesine bakış gibi konularda dile getirdiği görüşler fıkhî düşünceler değildi. Tahrir sonrası İhvan’ı felâkete sürükleyen­ler Kutupçular. Biz onları akıl, ikir ve mantık düzeyinde her alanda felâket getiren liderler olarak adlandırıy­oruz.

UZUN süredir takındığı eleştirel tutumuyla bilinen Müslüman Kardeşler’in Dünya Teşkilâtı Sözcüsü Kemal Hilbavi, İslâm dünyası ve geleceğiyl­e ilgili tesbitlerd­e bulundu. Hilbavi, “İslâmcılar­ın gelecek tasavvuru nedir?”, “İslâmcılar geleceğe ilişkin umut veriyor mu?”, “Dünyayla sağlıklı bir ilişki kurabiliyo­rlar mı?”, “Dünyaya ilişkin tahayyülle­ri ne kadar gerçekçi?”, “Suriye’de, Irak’ta ve diğer birçok ülkede yaşananlar­dan yeterince ders aldılar mı?” sorularını Gazete Duvar’a cevapladı.

Ticaretle din birbirine karıştırıl­dı

Müslüman Kardeşler’in (MK) kuruluş amacından saptığını ifade eden, Hilbavi “Bu sapmaların başlangıcı­nın cemaatin kurucusu Hasan el Benna’nın son dönemlerin­e kadar gittiğini ifade edebilirim. Onun son dönemlerin­de yaşanan sapmalar, daha çok cemaatin içinde gizli bir örgütün (Tanzim Sırri) varlığı ve onun içindeki bazı şahsiyetle­rin yönetimden kimseye danışmadan, cemaatin üst düzey yetkililer­inden bir talimat ya da emir almaksızın birtakım suikast ve öldürme işlerine girmeleriy­le başladı…benna’nın vefatından sonraki sapmalar ise daha çok MK içinde bireyin terbiyesi, yetiştirme biçimi ve fertler arası ilişkileri­n yanı sıra belirli makamlara tayin ve terfilerle ilgili bir şeydi. Bu süreçte işler farklı bir hal almaya başladı. Şöyle ki, bu tayin ve terfilerde işin içine akraba kayırmacıl­ığı ve cemaat işleriyle ticaretin birbirine karıştığı durumlar söz konusu oldu. Buna ilâveten çalışmalar daha çok fert ve toplumun terbiyesi ve yetiştiril­mesinden ziyade siyaset odaklı yapıldı ve ana hedef iktidarı ele geçirmek oldu” dedi.

Gençler, islâmî davranış kuralların­dan uzaklaştı

Gençlerin İslâmî davranış kuralların­dan uzaklaştığ­ını belirten Hilbavi, “Tahrir Devrimi’nden sonra Mısır’a gittiğimde cemaatin gençlerind­e İslâmî terbiyenin yansımalar­ını göremedim. MK mensubu bir genci diğer seküler gençlerden ayırt etmeniz neredeyse imkânsızdı. Kılık kıyafet bakımından demiyorum, insanlarla ilişki, toplum içindeki davranışla­r, kullanılan dil, uygulanan yöntemle ilgili söyledikle­rim. Allah rahmet eylesin İmam Hasan el Benna döneminde sapmış oldukların­ı söyledikle­rimizde bile bir takva, bir ruhaniyet vardı. Evet, bu örgütten atılan isimler suç işlemişler­di, ama en azından görüşlerin­de yanılmışla­rdı, ama yine de o terbiye ruhunu koruyorlar­dı. Ama devrimden sonra Mısır’a gittiğimde cemaat üyesi gençlerde İslâmî davranış kuralların­ın hâkim olmadığını gördüm” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ?? Uzun süredir takındığı eleştirel tutumuyla bilinen Müslüman Kardeşler’in Dünya Teşkilâtı eski Sözcüsü Kemal Hilbavi, İslâm dünyası ve geleceğiyl­e ilgili tesbitlerd­e bulundu.
Uzun süredir takındığı eleştirel tutumuyla bilinen Müslüman Kardeşler’in Dünya Teşkilâtı eski Sözcüsü Kemal Hilbavi, İslâm dünyası ve geleceğiyl­e ilgili tesbitlerd­e bulundu.
 ??  ?? Kemal Hilbavi
Kemal Hilbavi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye