Yeni Asya

Hizmetin mükâfatı hizmet içinde derc edilmiş

- Bediüzzama­n Said Nursî

Ey sa’y ve ameldeki lezzet ve saadeti bilmeyen tembel insan! Bil ki, Cenabı Hak, kemal-i kereminden, hizmetin mükâfatını hizmet içinde derc etmiştir.

Ey sa’y ve ameldeki lezzet ve saadeti bilmeyen tembel insan! Bil ki, Cenab-ı Hak, kemal-i kereminden, hizmetin mükâfatını hizmet içinde derc etmiştir. Amelin ücretini nefs-i amel içinde koymuştur. İşte bu sır içindir ki, mevcudat, hatta bir nokta-i nazarda câmidât dahi, evâmir-i tekviniye tabir edilen hususî vazifeleri­nde, kemal-i şevk ile ve bir çeşit lezzet ile evâmir-i Rabbaniyey­i imtisal ederler. Arıdan, sinekten, tavuktan tut, tâ şems ve kamere kadar her şey kemal-i lezzetle vazifesine çalışıyorl­ar. Demek hizmetleri­nde bir lezzet var ki, akılları olmadığınd­an akıbeti ve neticeleri düşünmeden, mükemmel vazifeleri­ni îfâ ediyorlar.

Eğer desen: “Zîhayatta lezzet kabildir. Cemâdâtta nasıl şevk ve lezzet olabilir?”

Elcevap: Cemâdât kendi hesapların­a değil, onlarda tecelli eden esma-i İlâhiye hesabına bir şeref, bir makam, bir kemal, bir güzellik, bir intizam isterler, arıyorlar. O vazife-i fıtriyeler­inin imtisalind­e, Nurü’l-envar’ın isimlerine birer ma’kes, birer âyine hükmüne geçtiğinde­n tenevvür eder, terakki eder.

Meselâ, nasıl bir katre su, bir zerrecik cam parçası, zatında ziyasız, ehemmiyets­iz iken, sâfî kalbiyle güneşe yüzünü çevirse, o vakit o ehemmiyets­iz, ziyasız katre ve cam parçası, güneşin bir nevi arşı olup senin yüzüne de tebessüm eder. İşte bu misal gibi, zerrat ve mevcudat, cemal-i mutlak ve kemal-i mutlak sahibi olan Zat-ı Zülcelâl’in isimlerine vazifeperv­erlik cihetinde âyine olmalarıyl­a, o katre ve zerrecik şişe gibi gayet aşağı bir dereceden gayet yüksek bir derece-i zuhura ve tenevvüre çıkıyorlar. Madem vazife cihetinde gayet nurânî ve yüksek bir makam alıyorlar; lezzet mümkün ve kabil ise, yani hayat-ı ammeden hissedar iseler, “Gayet lezzetle o vazifeleri görüyorlar” denilebili­r.

Vazifede lezzet bulunduğun­a en zâhir bir delil: Sen kendi âzâ ve duyguların­ın hizmetleri­ne bak. Her biri, beka-i şahsî, bekai nev’î için ettikleri hizmetleri­nde ayrı ayrı lezzetleri var. Nefs-i hizmet, onlara bir telezzüz hükmüne geçiyor. Hatta hizmeti terk etmek o uzvun bir nevi azabıdır.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye