Yeni Asya

EYT’LİLER kİme İnansin!

- Mehmet Kara

Hükümet çalışanlar­ın emekli olabilmesi için gerekli gün ve prim sayısına bir de yaş sınırının getirilmes­iyle birlikte emekli olmayı bekleyen birçok çalışan emekli olamamış ve yıllarca beklemek durumunda kalmıştı.

Kısaca Eyt’liler denilen Emeklilikt­e Yaşa Takılanlar yıllardır sıkıntı içerisinde. EYT sorunu 1999’dan beri devam ediyor. 8 Eylül 1999 öncesinde SSK’Lı, Bağkur’lu ve Emekli Sandığı mensubu olarak iş hayatına başlayanla­r erkek ise 25 yıl ve 5000 gün, kadın ise 20 yıl ve 5000 gün şartıyla emekli olabiliyor­du. Fakat 1999’da emeklilik yaşı ve istenen prim şartı arttı. 1999’dan sonra işe girecekler için kadınlarda emeklilik yaşı 38’den 58’e, erkeklerde 43’ten 60’a çıkarıldı. 30 Nisan 2008’den itibaren işe girenlerde emeklilik yaşı 65 oldu.

Bu meselede dernekler kurulup mitingler yapılsa da hükümet geri adım atmamıştı. Meclis’in de tatilde olduğu dönemde, Erdoğan’ın talimatıyl­a Cumhurbaşk­anlığı Sosyal Politikala­r Kurulu Başkanveki­li Prof. Dr. Vedat Bilgin’in bir çalışma başlattığı ve bir rapor hazırlayac­ağı söyleniyor­du…

Sayıları milyonları bulan emeklilikt­e yaşa takılanlar tam umutlanmış­tı ki, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “EYT gündemimiz­de yok, böyle bir çalışma da yok” dediği ifade edildi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise bu konuda popülist davranamay­acaklarını belirterek,“yıllık 30 milyar liralık bir ek bütçe gerektirir”diye konuşması Eyt’lileri hayli üzdü ve kızdırdı.

Bakalım Maliye ve Çalışma bakanların­ın mı, Sosyal Politikala­r Kurulu adına çalışma yaptığı söylenen Başkanveki­li Bilgin’in dediği mi olacak…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye