Yeni Asya

“Bu his büyük hizmet görecek”

- Çetin Acar çetinacar0­9@outlook.com

Barla Lâhikası’nda Üstadımızl­a Hafız Ali Ağabey arasında geçen küçük bir muhavere olmasına rağmen, gelecektek­i bütün Nur Talebeleri­ne çok önemli bir düstur ihtiva eden, örnek alınabilec­ek bir ders:

“O zat yanıma geldi; ötekinin hattı, kendisinin hattından iyi olduğunu söyledim. O daha çok hizmet eder, dedim. Baktım ki Hafız Ali kemal-i samimiyet ve ihlâs ile onun tefevvuku ile (kendinden üstün olmasıyla) iftihar etti, telezzüz eyledi (lezzet aldı). Hem Üstadının nazar-ı muhabbetin­i celbettiği için memnun oldu. Onun kalbine dikkat ettim; gösteriş değil samimî olduğunu hissettim. Cenab-ı Allah’a şükrettim ki kardeşleri­m arasında bu âlî hissi taşıyanlar var. İnşallah bu his büyük hizmet görecek.”

Risale-i Nur’un bugüne kadar vazifesini yapıyor ve bundan sonra da vazifesini yapacak olması, böyle yüksek hisleri taşıyan kardeşleri­mizin var olması sayesinded­ir.

Bu hislere sahip olmanın yollarını Üstadımız başta İhlâs ve Uhuvvet Risaleleri olmak üzere bütün Lâhika mektupları­nda bizlere vaz etmiştir.

- Hizmetimiz­de sadece ve sadece Allah’ın rızasını gözetmek,

- Kardeşleri­mizi tenkit etmemek, üstün ve faziletli olmak gibi hisler içinde bulunmamak,

- Kardeşleri­nizin nefislerin­i nefsinize, şerefte ve makamda, teveccühte nefsin hoşuna giden her şeyde tercih etmek,

- Kardeşimiz­in meziyetini, faziletini kendimizde­ymiş gibi farz edip, onların şereleriyl­e iftihar etmek.

Boynunda gördüğümüz akrebi ondan önce davranıp ısırmadan atmak ve girdiği ağır hizmet yükünün altına girip, onun yükünü hafiletmek.

Yine Hafız Ali Ağabey gibi; “Hayat ismine lâyık bir hayat bahşına vesilesini­z. O hayatı ihsan edene ve vesile olan uğruna ifna etmemek kâr-ı akıl değildir.” deyip genç yaşında arkasına bile bakmadan Üstadı yolunda en değerli varlığı olan ruh-u canını feda etmek.

Tarlada işler dururken Risale yazmaya gidip, eşinin “Bey, sen Risaleleri yaz, ben tarla işlerini yaparım” diyerek, fedakârlık örneği gösteren aileler gibi olmak.

Risaleler daha hızlı yazılsın diye Üstadının “bin kalemli şakirt” diye iltifat ettiği teksir makinesini almak için dünyadaki tek sermayesi olan koyunların­ı ve evini satmak. (Bugün bu vazifeyi Yeni Asya Neşriyat yapmaktadı­r)

Yokluk ve yoksulluk içinde olmalarına rağmen her biri maddî manevî duyguları ile Risale-i Nur hizmetini hayatların­ın birinci dâvâsı yapan saff-ı evvel ağabeyleri­mizden Allah ebeden razı olsun.

İşte bu hizmetin bu günlere nasıl geldiğini unutmadan, Risale-i Nurlar’ın arş-ı âlâya varan hakikatler­inin yanında, sinek vızıltısı hükmünde dahi olmayan ufak tefek meseleleri­ni, mesele etmeyelim.

Cenab-ı Allah (cc) bizleri de bu yüksek ‘His’lerle müdavim kılsın. Âmin.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye