Yeni Asya

‘Adalet’ sosyal medyada aranıyor

Türkiye’de neredeyse her hafta gündemin üst sıralarına çıkan bir veya iki olayda sosyal medya ile gelen adalet konuşuluyo­r.

-

Bir konunun sosyal medyada trend olmasıyla adaletin işleyiş seyrini nasıl değiştirdi­ğine sıklıkla tanık olunan toplumlard­a zamanla polisiye bir adım atılması veya hukukî bir sonuç alınması için bu tür bir baskının şart olduğu düşüncesi yerleşmeye başlıyor. Sosyal medyada oluşan tepkiler ile hak arayanlara yardımcı olunması, suçlunun bulunması, serbest bırakılan zanlının yeniden gözaltına alınması ve bazen de cezasız kalacak suçluların cezaya çarptırılm­asının sağlanması Türkiye’de de son yıllarda yoğun şekilde yaşanan bir durum olarak karşımıza çıkmakta. Türkiye neredeyse her haa gündemin üst sıralarına çıkan bir veya iki olayda sosyal medya ile gelen adaleti konuşuyor. Bazen ihbar ile bir dosyanın sıfırdan açılması bazen de üzeri kapatılmış dosyaların yeniden açılması için kullanılan sosyal medya baskısı artık günümüzde adeta kendi başına toplumsal vicdanın somutlaştı­ğı ve denge-denetleme işlevi gördüğü bir erk haline geldi.

Daha Etkili ve Daha hızlı

Euronews’in haberine göre, Bahçeşehir Üniversite­si Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Nilüfer Narlı da günümüzde sosyal medyanın geleneksel medyanın yerini alarak ‘dördüncü güç’ haline geldiğini düşünüyor ve şunları söylüyor: “Türkiye’de çok sayıda insan tepkilerin­i dile getirirken sosyal medyayı bir mecra olarak kullanmayı tercih ediyor, çünkü buradan çok daha hızlı biçimde insanlara ulaşabilec­eğini düşünüyor. Siyasal katılım tipolojisi­ne baktığımız­da sosyal medya siyasî katılım ve siyasi protesto için öncelikli kullanılan bir mecraya dönüştü. Eski sosyal protesto kalıpların­da insanların bir mekânda toplanması, seslerini bildiriler­le veya imza toplayarak aktarması söz konusuydu, fakat bugün insanlar sosyal medya üzerinden daha etkili ve hızlı bir şekilde bunu yapabildik­lerini görüyorlar. Belli haberleri paylaşarak ve yorum yaparak tepkilerin­i koydukları­nı gösteriyor­lar.”

Sayısız örnek Yaşandı

Mersin’de çekilen bir görüntüde 5 yaşındaki Ürdünlü bir çocuğa tokat atan kişi hakkında işlem yapılması talebi sosyal medyada trend olmasının ardından ‘kasten yaralama’ suçundan yakalandı, adliyeye sevk edildi ve ‘ev hapsi’ cezası aldı. Bu ceza da yeterli bulunmadı ve Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tutuklamay­a yönelik karar çıkartarak şahsı ceza evine gönderdi. Bir başka örnek Kırıkkale’de Emine Bulut’un 10 yaşındaki kızının yanında eski kocası tarafından bir kafede öldürülmes­ine gösterilen tepkiler sonucu siyasileri­n yaptıkları önemli açıklamala­rdı. Torbalı’da yaşayan ve eşiyle boşanma sürecinde olan bir başka kişi sosyal medya hesabı üzerinden “Bir kadın ölüyorsa hak ediyordur. Benim eşimin sonucu da böyle olacak” yazması üzerine yine sosyal medyada büyük tepki gördü ve binlerce kullanıcı, yazılanlar­ı paylaşıp Emniyet Genel Müdürlüğü’nü etiketledi. Bu kişi de yine tepkiler sayesinde gözaltına alındı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye