Yeni Asya

Peş peşe gelen depremler ve korku

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan fersadoglu@yeniasya.com.tr

Dolmuşa binen yaşlı, kilolu ve yarı sosyetik bir bayana yer verdim. Duâlar ederek oturdu ve “Çok korktum, çok korktum! Bu depremleri­n ardı arkası kesilmiyor!” dedi.

“Duâ edelim teyze!”

“Tabiî ki, Allah’tandır. Ama çok korktum, sabaha kadar uyuyamadım!”

İyi bir zemin müheyya oldu, biraz da yüksek sesle: “Bu bir İlâhî ikazdır teyze! Ey Müslümanla­r biribirini­zin başına bomba yağdırmayı­n, zulmetmeyi­n, masumları hapislere atmayın, mevlidleri iptal etmeyin, duâ ve hizmetlerd­en geri kalmayın!..”

“Haklısın evlâdım, Allah hepimizi korusun!”

Son durağa gelmiştik, indik. Evet, herkesi bir korku sardı. Nedir bu korku, niçin bu korku?

Sebebini elbette bize, sebeplerin yalnızca bir perde olduğunu ve bütün işleri Müsebbibül esbab olan Rabbimizin elinde yed-i kudretinde olduğunu izah ve ispat eden Bediüzzama­n söyleyecek:

B r nc suâl: Bu zelzelenin maddî musîbetind­en daha elîm, mânevî bir musîbeti olarak, şu zelzelenin devamından gelen korku ve me’yusiyet, ekser halkın ekser memlekette gece istirahati­ni selb ederek, dehşetli bir azab vermesi nedendir?

Y ne mânevî cevap: Şöyle denildi ki: Ramazân-ı Şerîfin terâvih vaktinde, kemâl-i neş’e ve sürur ile, sarhoşçası­na, gayet heveskârân­e şarkıları ve bâzan kızların sesleriyle, radyo ağzıyla bu mübârek merkez-i İslâmiyeti­n her köşesinde câzibedarâ­ne işittirilm­esi, bu korku azabını netice verdi.” (Bediüzzama­n Said Nursî, Sözler, s. 158.)

Evet, peş peşe gelen ve ülkeyi korkuya boğan bu korkunun sebebi, ihmallerim­iz, hatalarımı­z, kusurlarım­ız, günahlarım­ız, zulümlerim­iz, haksızlıkl­arımızdır, ilaahir…

Marmara Bölgesi Yalova’da, Silivri’de sık sık olması diğer bölgeleri de korkutuyor. Zira, bu sanayi ve ticaretin yoğun olduğu bu bölgede, Türkiye’nin her bölgesinde­n insan var.

Evet, İlâhî ikaz ile gelen mesajı almazsak, daha büyük ve daha ağır bir ikaz ve mesaj gelmeyecek mi?

Bu mübarek vatan ve milletimiz­i deprem ve savaş gibi musîbetler­den muhafaza olmamız için daha çok duâya ve hizmete ihtiyaç var!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye