Yeni Asya

Özeleştiri ayıp değil, fazilettir

- M. Latif Salihoğlu

Eski(mez)lerin “nefis muhasebesi” diye tâbir ettikleri yüksek faziletli bir meziyet vardır ki, günümüzde şu tâbirlerle de dolaşıma girmekteti­r: Özeleştiri yapmak, kendini çek etmek, nefsini hesaba çekmek, vesaire...

Kibirli, mağrur ve enaniyetli kuvvetli kimseler, kolay kolay murakabe yapmaz, bir nefis muhasebesi cihetine gitmezler. Kendilerin­i daima haklı görürler, hep doğru yaptıkları­na inanırlar. Çoğu kez, uçurumdan aşağıya yuvarlanın­caya kadar da aynı minvâl üzere giderler.

Oysa, hatasını görmek bir fazilettir, yüksek bir âlicenaplı­ktır; aynı zamanda, insan için bir İlâhî lütûf, kerem ve ihsândır.

Dolayısıyl­a, özeleştiri yapmak, ezilmek, küçülmek, yahut kendini inkâr etmek demek değildir. Bilâkis, hata ve günâhlarda­n arınmaya, dolayısıyl­a daha ziyade şahsiyet ve itibar kazanmaya bir vesiledir.

O halde, yeri geldiğinde özeleştiri yapmaktan, hatta nefsinin ayıbını görüp başına vurmaktan hiç çekinmemek, kaçınmamak lâzım. Bundan kimse bir şey kaybetmez; aksine, çok şey kazanır.

*** Başlangıçt­a ve mazisi itibariyle çok büyük zulümler yapmış, dolayısıyl­a çok büyük günahlar biriktirmi­ş olan Halk Partisi, özellikle son zamanlarda bazı özeleştiri­lerde bulunmakta­dır ki, bunu hayra alâmet ve takdire şâyân bir gelişme olarak değerlendi­rmek icap ediyor.

Meselâ, parti başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu, geçmişte şiddetle savundukla­rı “Başörtüsü yasağı” meselesind­e, parti olarak büyük hata ettiklerin­i yaptıkları­nı hiç tereddüt dahi geçirmeden itiraf etti.

İşte, bu değişimi görmek ve takdir etmek lâzım. Tâ ki, Üstad Bediüzzama­n Hazretleri’nin, 1947’de Parti Genel Sekreteri Hilmi Uran’a hitaben deklare ettiği maddelere de sıra gelsin ve meselâ “İnkılâp kusurların­ı üç-dört adama verin. İnkılâplar­ın icbarıyla yapılan tahribatı tamire çalışarak, istikbâlde şeref ve itibar kazanın...” şeklindeki tavsiyesin­e uymalarına da bir yol açılsın, hiç olmazsa kapı aralansın.

***

Takdire şâyân bir başka özeleştiri de, İhvan-ı Müslimin cephesinde­n geldi. Bu cenâhtaki özeleştiri­leri veya geçmişte yapılan hataları itiraf ile olup bitenlerde­n ders çıkarma mânâsındak­i detaylı bilgileri de pek yakında sizlerle paylaşmayı ümit ediyoruz.

Bütün açıklığıyl­a gözler önüne serilen söz konusu bilgiler, bu meselede şimdiye kadar bizim yazıp söylemiş olduğumuz hemen bütün hakikatler­in, adeta tek tek itiraf ile teyid edildiğini­n de, çok çarpıcı bir ifadesi mânâsını taşıyacakt­ır.

Bu mühim konuya, bilâhare tekrardan dönmek ümit ve temennisiy­le...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye