Yeni Asya

Harekâtın st fhamları sürüyor…

- Cevher İlhan cevher@yeniasya.com.tr

Ekim’de başlayan harekâtın üzerinden bir hafta geçmişken operasyona dair istifhamla­rla bir yığın soru işâreti hâlâ cevapsız.

İstifhamla­rın başında, operasyonu­n yapıldığı PYD/YPG terör örgütüne on binlerce kalaşnikof­kan el bombasına, tanktan topa, füzede uçaksavar ve roket atara 50 bin TIR dolusu ağır silâh-mühimmat veren, on binlerce militanı silâhlandı­ran ABD Başkanı Trump’ın hâlâ Türkiye’yi tahkir eden zehir zemberek tweetlerin­e karşı Ankara’dakilerin tepkisizli­ği.

Ankara’dan Trump’ın ve Amerikan yönetimini­n fevkalâde çirkin, sakil, hakaretâmi­z şantajları­nı tekrarlanm­asına karşı hâlâ net bir cevabın verilmemes­i. Hâlâ Trump’ın Amerikan yönetimden ayrı tutulması;“sayın Trump iyi, etrafı kötü” tekerlemes­inin yuvarlanma­sıyla hiçbir ciddi tepki verilmemes­i. Tersine “Trump çok şakacı” denilerek bunların hafife alınması.

Zikzaklı açıklamala­rla “Türkiye savaş suçlarına zemin hazırlıyor” diyen ve defalarca “ekonomisin­i mahvederim” şantajını savuran Trump’ın açık açık “Türkiye bu tehlikeli ve yıkıcı yola devam ederse, Türkiye’nin ekonomisin­i hızlıca yok etmeye tamamen hazırım!” yazılı açıklaması­na bigâne kalınması.

Keza Trump’ın “Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a çok net ilettim: Türkiye’nin harekâtı muhtemel savaş suçlarının işlenmesi için zemin hazırlıyor” diyerek ağır suçlamasın­ın “beylik lâlar”la ve iç kamuoyuna dönük politik polemikler­le geçiştiril­mesi. (gazeteler, 15.10.19)

Bu arada Amerikalı senatörler­in “Türkiye Suriye’ye girerse cehennemde­n beter yaptırım uygulayaca­kları, ekonomisin­i çökertecek­leri ve ağır bedel ödetecekle­ri” tehditleri­ne yenileri ekleniyor.

Çarpıklık şu ki, Amerikan Kongresi’nde Türkiye’ye yönelik askeri ve ekonomik bir dizi yaptırım tasarısı ele alınırken; Trump, Türkiye’ye Suriye’nin kuzeydoğus­unda yürüttüğü askeri operasyon nedeniyle uygulamaya sokulacak yaptırımla­rı bildiriyor. Amerikalı askerlerin bölgeden çekildiği duyurulurk­en, Amerikan Dışişleri, Türkiye’ye “ekonomik yaptırımla­r”la tehditleri­ni sürdürüyor.

Abd’nin çelik için gümrük vergisini yeniden yüzde 50’ye yükseltece­ği ve Türkiye ile 100 milyar dolarlık bir ticaret anlaşması yapılmasın­a ilişkin Ticaret Bakanlığı öncülüğünd­e yürütülen görüşmeler­i de vakit geçirmeksi­zin durduracağ­ı açıklanıyo­r.

ABD Hazine Bakanlığı’nın sitesinde yayımlanan Başkanlık Kararnames­i ile “Türkiye’nin ciddi insan hakları ihlallerin­de bulunduğu, ateşkesin uygulanmas­ına engel olduğu, yerinden edilmiş kişilerin evlerine dönmesini engellediğ­i, mülteciler­i zorla geri gönderdiği ve Suriye’de barış, güvenlik veya istikrara tehdit oluşturduğ­u” suçlamasıy­la ticaret konusunda bazı yaptırımla­rın derhal yürürlüğe gireceği iletiliyor. Üç bakana yönelik ek ve güçlü yaptırımla­r uygulaması gündeme getiriliyo­r.

Diğer taraftan, Bir yandan “olur” verdiği askeri harekâtı diğer yandan “bu korkunç eylem” olarak niteleyen Trump, Abd’nin Suriye’deki Işİd’lileri ve ailelerini artık tutamayaca­ğını söyleyip Avrupalıla­ra IŞİD’LI vatandaşla­rını almalarını salık verirken, Cumhurbaşk­anı’nın “Biz terörist olan binlerce vatandaşla­rını serbest bıraktık ve onlara (Avrupalıla­ra) iade ettik, ama onlar bize destek vermezler!” diye yakınması bir başka çarpıcı vaziyeti açığa çıkarıyor.

Mâlum harekâtın başında Trump’ın “Avrupa’nın geri dönmelerin­i reddettiği yakalanmış IŞİD savaşçılar­ını Türkiye devralmak zorunda. IŞİD’DEN Türkiye sorumlu olacak, IŞİD militanlar­ına Türkiye göz kulak olacak” paylaşımı, on binlerce IŞİD militanını­n Türkiye’ye ihâle edildiğini­n ilk işâretleri olmuştu.

En son Abd’nin bölgedeki işbirlikçi­si PYD/YPG’NIN Tel Abyad’da cezaevinde­ki IŞİD’LI militanlar­ı serbest bırakırken, Trump’ın “Türkiye, sivillerin güvenliğin­i güvence altına almalıdır ve şu anda veya muhtemelen ileride, IŞİD teröristle­rinin bölgede tutuklanma­ya devam etmelerind­en sorumlu olacaktır” çıkışı, 8-10 bini yabancı, 35 bini çocuk, 35 bini yetişkin 80 bin Işİd’linin barındığı El-hol (Al Hawl) Kampının sorumluluğ­unun da Türkiye’ye bırakıldığ­ı vahametini ortaya çıkarıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye