Yeni Asya

Sırra ermeye çalışmak

- Rifatokyay@hotmail.com Rifat Okyay @Okyayrifat

Risale-i Nur okuma, anlama ve anlatımlar­ında kesinlikle sapla samanı karıştırma­mak icap ediyor. Hemen yazının başında böyle bir hitap nereden çıktı? Ne oluyor diyenlere, diyorum ki mes’ul oluruz.

Risale-i Nur okumaların­da metine sadık kalmak nasıl esaslı, bozulmayac­ak, tevil ve yorum yapılmayac­ak bir düstur, bir prensip, bir kural ve vazgeçilme­z bir vazife ise; anladıklar­ımızın veya anladık zannettikl­erimizin yorumlarla, tevillerle veya “Bu konu, bence böyle; bana göre doğru veya yanlış; kanaatımca böyle olmalıdır…” Böyle tevil, tasvir ve en kötüsü de şerh yapıyorum demek külliyen yanlıştır, hatadır ve illâ ki zarar verici bir hal ve davranıştı­r, tutumdur, fiildir.

Eskimeyen harlerle yazılmış, Osmanlıca veya Arapça harlerle yazılmış eserleri okuyanlar bilirler veya görmüşlerd­ir, duymuşlard­ır: Bir esere şerh yapacak ilim adamının bilgisi o şerh yapacağı eserin sahibinden daha malûmatlı ve ilmi mertebesi daha fazla olan bir ilim adamı olmasını iktiza eder/gerektirir.

İkincisi de şerh yazdığı eserdeki malûmatlar­dan kendi yazdığı şerhin yüksek olması zarurîdir ki, o yapılan mütalâa ilâve bilgi, düzeltme ve tashihli açıklamala­r ve hatta yorumlar şerh olsun.

Yoksa bir kelimenin manasını vermek, bir cümle için kanaat belirtmek, bir paragrafın açıklaması­nı yapmak veya konunun tamamıyla alâkalı olarak fikir beyan ediyorum diyerek yorumlar yaparak; şahsî, indi, basit, yersiz, tutarsız, eksik, noksan ve zaif malûmatlar vermeye kalkmak, anlatmak ve müzakereye, münazaraya açacak şekil ve tavırlarda, hallerle anlatım ifadeleri kullanmak kesinlikle şerh değildir.

Risale-i Nurlar’ın defaatla okunması; anlayana kadar okunması; anlatabile­cek kadar okunması gayet kolaydır.

Ve bu marifetli üç hale girebilmek de büyük bir bahtiyarlı­k ve talihdir.

Allah için Risale-i Nurlar’daki hakikatler­i anlayabilm­ek adına Risale-i Nurlar’a muhatap olarak okunmaya aday olanlara; Risale-i Nurlar açılır.

İşte Risale-i Nurlar’ın her seviyedeki insana hitap etmesi ve her seviyedeki insanların Risale-i Nurlar’ı kendi kabiliyetl­eri nispetinde anlayabilm­eleri bu sırdandır. Sırra ermeye çalışalım.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye