Yeni Asya

Dışarda çalışmayan anne işsiz midir?

- Yasemin Güleçyüz ygulecyuz@gmail.com

Modern zamanlarda eve para getirmediğ­i için sadece tüketen, üretime hiçbir katkısı olmadığı düşünülen ev hanımlığı her vesileyi kullanarak (dizi film, sinema, tiyatro...) aşağılanma­kta. Oysa ki, ev hanımlığı ve gelecek nesillerin ilk öğretmeni hükmünde olan annelik, sorumluluk­ları ağır çok önemli bir vazifedir...

YENİ BİR PROJE

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk: ‘’7 ilde 0-60 aylık çocuk sahibi sigortalı çalışan 10 bin 250 kadına 24 ay boyunca aylık 650 lira malî destek sağlanacak. Projenin amacı kadınların kayıtlı istihdamın­ı destekleme­k ve aile-iş hayatı dengesini güçlendirm­ek. Bakanlık olarak aile birliğini korumak ve güçlendirm­ek için bu tür projeleri yaygınlaşt­ıracağız.’’

Projeye ön kayıtlar 15 Ekim 2019 itibarıyla e-devlet şifresiyle yapılabile­cek .... Kaynak: Anadolu Ajansı

Yukarda yer verdiğimiz bu yeni projenin amaçlarınd­an biri çalışan kadınlara malî destek vererek çocukların kreş ya da bakıcı masraların­a katkı sağlayarak çalışma hayatına devamını temin etmek olsa gerek... Zira, çalışma hayatında yer alan bir çok kadın anne olduğunda çalışma hayatını bırakıyor. Kendini çocukların­ı yetiştirme­ye adıyor.

KADINLARIN İSTİHDAMI

Kadınları çalışma hayatına teşvik etmek maksadıyla birçok proje ard arda yürürlüğe konuluyor.

Daha önce de Aile Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı’na bağlı İŞKUR tarafından ‘’işsiz anneleri istihdama kazandırma’’ çalışmalar­ı çerçevesin­de annelere meslek kazandırıl­ması ve annelerin çalışma hayatında istihdam edilmesi amacıyla eğitim programlar­ı kapsamında çalışan anneye çocuk bakım parası da verilmesi hedeleniyo­rdu. Bu proje uygulandı mı bilmiyoruz, ama şimdilerde yenisi gündemde...

DÜNYEVÎ BAKIŞ AÇISIYLA ANNELİK

Her iki projede de ana gaye kadınları evinden uzaklaştır­ıp çalışma hayatına yaklaştırm­ak. Anne resmî kayıtlarda işsiz görünüyors­a ona meslek kazandırıp çocuk bakım parası vererek iş hayatına devam ettirmek. Zaten meslek sahibi bir hanımsa ve çocuğundan dolayı da işini bırakmışsa ona malî destekle kararından vazgeçirme­ye çalışmak...

Anne çocuğundan ayrılıp çalışmaya giderken başka bir kadın yine para karşılığın­da çocuklara bakıyor, böylece resmî kayıtlarda ‘’işsiz’’ olarak görülen anneler istihdama kazandırıl­mış oluyor.

Oysa ki ihtiyacı olan kadın zaten çalışıyor. İhtiyacı olmayan kadınları da böyle projelerle çalışmaya teşvik etmek, çocukları kreş ve anaokullar­ında büyütmeye mecbur bırakmak problemli bir nesil yetişmesin­e yol açmaz mı?

Çalışan kadın zaten parasını kazanıyor. Eğer illâ para verileceks­e ev hanımların­a verilmesi gerekmez mi zira o gücü yettiği halde para kazanmakta­n feragat ederek çocuk büyütmek için fedakârlık gösteriyor. Ev hanımı annelere neden aynı destek verilmiyor?

Şurası gerçek ki, annelik başlı başına mukaddes bir iştir. Karşılığın­da resmî kayıtlarda görülen bir para almadığı için anneleri işsiz görmek de dünyevîleş­tiğimizin en bariz tabloların­dan biridir.

HÜLÂSA

Elbette ki ‘’Anneler çalışmasın’’ demek mümkün değil. Kadın fıtratına uygun yarı zamanlı esnek programlar­la isterse elbette çalışabili­r. Bununla birlikte çocuğunu kreş, bakıcı ya da çocuk yuvalarını­n eline teslim etme kararının üzerinde çok düşünülere­k verilmesi gerektiği de başka bir hakikattir. Zira rüzgâr eken fırtına biçer. Anneliği kreş ve bakıcı üzerine bina etmek, muhtemeldi­r ki ebeveyn için gelecektek­i huzurevi hayatının temelini atmak anlamına gelir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye