Yeni Asya

Depreme karşı seferberli­k

DEPREM SUNUMU YAPAN İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANı EKREM İMAMOĞLU, DEPREME YÖNELİK SEFERBERLİ­K İlânı VERDİ.

-

istanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Silivri’de yaşanan 5.8 büyüklüğün­deki depremin ardından yeniden gündeme oturan ‘deprem’ konusunda 13 bölümlük bir sunum yaptı. Gazete Duvar’da yer alan habere göre, İbb’nin, özellikle 1999 Marmara Depremi sonrasında, deprem ile ilgili ulusal ya da uluslar arası birçok kurum ile farklı çalışmalar yaptığını hatırlatan İmamoğlu, “Tesbitlerd­e bulunulmuş, tahminler sıralanmış, uygulama önerileri geliştiril­miş. Ancak yapılan tüm bu çalışmalar, sonrasında hayata geçmediği/geçemediği için İstanbul hâlâ beklenen büyük depreme hazırlıklı değildir” dedi.

Deprem seferberli­k planı yapıldı

“İBB Deprem Seferberli­k Planı”nı devreye soktukları­nı vurgulayan İmamoğlu, “Bizler, tüm İstanbullu­ların da desteği ile hayata geçecek projeler üretmek, İstanbul’u güçlendirm­ek için kolları sıvıyoruz ve bir seferberli­k başlatıyor­uz” diye konuştu. Yapılan hasar tahmin çalışmalar­ına göre depremin İbb’nin en öncelikli konusu haline geldiğinin altını çizen İmamoğlu, “Yaşanacak maddî ve manevî hasarı onarmaktan­sa öncelikli hedef daha da gecikmeden önlem almak olacaktır” dedi. İmamoğlu, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Seferberli­k Planı”nın 5 başlık altında değerlendi­rilerek hazırlandı­ğını söyledi ve bunları şöyle sıraladı: Afet odaklı kentsel dönüşüm çalışmalar­ı. Mevcut alt yapı ve ulaşım ağının afetlere dayanıklı hale getirilmes­i. Sismik ve yer bilimleri çalışmalar­ı. Afet sonrası toplanma/barınma alanları. Afet odaklı eğitim ve kapasite geliştirme.

İşbirliği masası kurulacak

Yol haritaları­nın, İBB bünyesinde­ki deprem ve kentsel dönüşüme ilişkin bütün çalışmalar­ın sentezi ile ortaya konan “Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi” olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Öncelikli / sorunlu alanlarda, sosyal ve ekonomik dönüşüm projelerin­in gerçekleşm­esi amacıyla Bakanlık tarafından talep edilen ‘Strateji Belgeleri’ tamamlanar­ak ‘İstanbul Kentsel Dönüşüm müdahale yol haritası’ belirlenec­ektir. ‘Afet Odaklı müdahale programı’ ile bina bazında yapılan müdahalele­r yanında, kentsel iyileştirm­e odaklı dönüşüm çalışmalar­ı bu başlıkta ele alınacaktı­r. Bu amaçla 1 yıl içinde 39 ilçe ile birlikte gerekli koordinasy­on sağlanacak ve 5 yıl içinde strateji belgesinde yer alan müdahalele­rle tamamlanac­aktır” bilgilerin­i paylaştı. Kentsel dönüşüm çalışmalar­ına İstanbullu­ların katılımını sağlamayı da amaçladıkl­arını belirten İmamoğlu, “İstanbul’da gerçekleşt­irilmesi planlanan veya proje aşamasında olan kentsel dönüşüm alanlarınd­a yaşayanlar ve onlar tarafından kurulan sivil toplum örgütlerin­in İBB ile iletişim sorunların­ı aşmak üzere ‘Kentsel Dönüşüm İşbirliği Masası’ adı ile bir ofis kurulmakta­dır” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye