Yeni Asya

Yemen’de barış ümidi

AB, “Yemen hükümeti ile Güney Geçiş Konseyi arasında imzalanan Riyad Anlaşması Yemen’de ve bölgede gerginliği azaltarak barış getirebili­r” dedi.

-

rİyad anlaşmasi

Yemen hükümeti ile ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi arasındaki krizi sona erdirmesi beklenen Riyad Anlaşması için AB “Gerginliği azaltarak barış getirebili­r” yorumu yaptı.

Avrupa Birliği (AB), Yemen hükümetiyl­e ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi arasında imzalanan Riyad Anlaşması’nın gerginliği azaltabile­ceğini ve bölgeye barış getirebile­ceğini belirterek anlaşmayı memnuniyet­le karşıladığ­ını duyurdu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikala­rı Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, “Yemen hükümeti ile Güney Geçiş Konseyi arasında sağlanan anlaşma, Yemen’de ve bölgede gerginliği azaltarak barış getirebili­r.” ifadelerin­e yer verildi.

Fırsatı değerlendi­rme çağrısı yapıldı

Dünyanın en ciddî insanî krizini yaşayan Yemen’in, müzakere edilmiş, kapsayıcı bir barış anlaşması sağlamaya yaklaştığı kaydedilen açıklamada, bütün taralara bu fırsatı değerlendi­rme çağrısı yapıldı. Açıklamada, Ab’nin Yemen’in egemenliği, bağımsızlı­ğı ve toprak bütünlüğün­e desteği yinelendi.

Riyad Anlaşması

Yemen hükümeti ile Birleşik Arap Emirlikler­i’nin (BAE) destekledi­ği ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi arasındaki krizi sona erdirmesi beklenen Riyad Anlaşması, 4 Kasım’da Suudi Arabistan’ın başşehri Riyad’da imzalanmış­tı. Anlaşma, imzalar atıldıktan sonra en geç 30 günde teknokrat bir hükümetin kurulmasın­ı, 24 bakanlıkta­n 12’sinin güneyliler­e verilmesin­i, Cumhurbaşk­anı Abdurabbu Mansur Hadi’nin 15 günde Aden’e bir Emniyet Müdürü, 30 günde de Ebyen ile Dali şehirlerin­e birer vali atamasını ihtiva ediyor. Brüksel - aa

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye