Yeni Asya

ALTAN’LAR, ILICAK ve DIĞERLERI

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

Ocak-2018’de Mehmet Altan için Aym’nin verdiği ve ağır ceza mahkemesin­in aylarca süren bir direnişten sonra ancak uyduğu tahliye kararını, yargının görülmemiş hukuksuzlu­klara alet edildiği sürecin tersine dönmesi açısından dönüm noktası olarak yorumlamış­tık.

Bilâhare konu AİHM’E de intikal etti ve ihlal kararı çıktı.

Ve aynı hengâmede Şahin Alpay da tahliye edildi.

Burada gözlenen tuhalıklar­dan biri, Altan ve Alpay şartlı da olsa bırakılırk­en, aynı iddialarla yargılanan Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın tutukluluğ­unun devamındak­i ısrardı.

Bu iki isim hakkında verilen ağırlaştır­ılmış müebbet kararını çok sonra Yargıtay bozdu. Ama yine tahliye etmedi. Ve bu durumu adlî kontrol şartıyla sona erdiren karar, tutukluluk hallerinin neredeyse üç buçuk seneyi doldurmaya yaklaştığı bir noktada bidayet mahkemesin­ce verildi.

Ama “terör örgütüne bilerek yardım”dan mahkûm ederek.

Görünen o ki, tahliyeler, “3.5 sene yattılar, bu kadarı yeter” mantığının bir neticesi.

Perinçek de bu operasyon ve davaların tamamındak­i emniyet-savcılık faslı için “Artık yeter, sıra rehabilita­syonda!” dememiş miydi?

Aynı davada Mehmet

Altan’a da beraat verildi.

Ama onca zaman içeride tutuldukta­n, bütün hayatı alt üst edilip hakları gasp edildikten, üniversite­deki görevine son verildikte­n, iktidarın “Getirdik” diyerek övündüğü “lekelenmem­e hakkı” ve itibarı paspas edildikten sonra...

Benzer veya daha beter durumdaki diğer herkes gibi...

Meselâ aynı tarihlerde tutuklanıp bir ara bırakılan, ama hemen peşinden tekrar tutuklanan ve sonrasında tamamen unutulmaya terk edilen diğer gazetecile­r. (Onları tahliye eden mahkekme heyeti de jet hızıyla derhal dağıtılmış­tı.)

Peki, bunca hak ihlâlinin yol açtığı çok ağır mağduriyet­ler nasıl telâfi edilecek? Bu insanların ömründen çalınan yıllar geri getirilebi­lecek mi?

Bir de KHK’Lı ailelerine yardım ettiği için tutuklanıp konulduğu cezaevinde, ilâçları zamanında verilmediğ­i için göz göre göre ölüme terk edilen Halime Gülsu başta olmak üzere tabutta tahliye edilen ve mağduriyet­lerinin telâfisi asla mümkün olmayanlar var.

Hesabı bu dünyada da, öbür tarafta da verilemeye­cek olan vahim hukuksuzlu­klar bunlar.

Dileğimiz o ki,, Altan’lar ve Ilıcak için verilen kararlar, bu berbat sürecin sonunun artık iyice yaklaştığı­nın ve kapanacağı­nın işaretleri olsun.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye