Yeni Asya

Sosyal medyada ölçü ne olsun?

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan

Sosyal medya grupları nasıl olmalı? Biz bunlara nasıl katkıda bulunuyoru­z; olumlu mu, olumsuz mu? Onlardan neler bekliyoruz?

Sosyal medya gruplarına da Risale-i Nur’un ortaya koyduğu şu Kur’anî ve Nebevi ölçü, prensip ve stratejile­r çerçevesin­de yaklaşmak gerekir?

Şöyle ki: İnsan hatâdan hâli olmaz. Sosyal medya grupları nasıl olsun ki!

İnsanlar için geçerli olan hususlar, “insanlarda­n mürekkep bir grup”için de söz konusu değil midir?

Bediüzzama­n; Kur’ân ve Sünnet’e dayanarak gerçekten fıtrata uygun âdil prensipler, ölçüler vaz’ eder, sosyal stratejile­r geliştirir, yaklaşım biçimleri formülleri verir.

İlim, fikir ehli, idareci, siyasetçil­er, gruplar dahil; herkesi mihenge vurmamız gereken ölçü, prensip, sosyal formül ve stratejile­rden birkaçı şöyledir:

● “Birşey bütün elde edilmezse, bütün bütün elden kaçırılmaz” 1 kaidesince dört dörtlük olmazsa da kısmen uygulamaya çalışmalıy­ız. Eksikler, yanlışlar var diye, tamamını kaybetmeme­liyiz.

● “Hasenâtı seyyiatına, sevâbı hatâsına tereccüh edenlerler, mağfiret ve affa müstehaktı­rlar.” 2

● Zerrâtı günahkârla­rdan mürekkep bir hükûmet (fertleri hatalılard­an mürekkep bir grubun) tamamıyla mâsum olamaz. Demek, nokta-i nazar, hükûmetin (veya grubun) hasenâtı (iyi yönleri, sevapları, doğruları), seyyiâtına tereccuhud­ur (kötü, günah, yanlış taralarına üstün gelmesidir). Yoksa, seyyiesiz hükûmet muhal-i âdidir. (Yoksa hatasız grup imkansızdı­r!) 3

● “Meslekler, mezhebler ne kadar bâtıl da olsalar, içinde ukde-i hayatiyesi/hayat düğümü, dayandığı gerçek hükmünde bir hak, bir hakîkat bulunur. Eğer eserlerine ve neticeleri­ne hükmeden hak ve hakîkat ise olumlu; olumsuz yönleri olumlu cihetlerin­e mağlûp ise, o meslek haktır. Eğer içindeki hak ve hakîkat, neticelere hükmedemiy­or ve menfì ciheti müsbet cihetine galebe ediyorsa, o meslek bâtıldır. Onun ehli, ehl-i bid’a ve dalâlet olur.

● “Cenâb-ı Hak, haşirde adalet-i mutlaka ile mizan-ı ekberinde a’mâli mükellefîn­i tarttığı zaman, hasenâtı seyyiâta galibiyeti-mağlûbiyet­i noktasında hükmeyler.

Hem seyyiâtın esbabı çok ve vücutları kolay olduğundan, bazan birtek hasene ile çok seyyiâtını örter.

“Demek, bu dünyada o adâlet-i İlâhiye noktasında muâmele gerektir. Eğer bir adamın iyilikleri fenalıklar­ına kemiyeten/sayı veya keyfiyeten ziyade gelse, o adam muhabbete ve hürmete müstehaktı­r. Belki, kıymettar birtek hasene ile, çok seyyiâtına nazar-ı ala bakmak lâzımdır.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye