Yeni Asya

“Şekersiz çay”ın lezzeti (4)

- M. Latif Salihoğlu

Aynı konuyla ilgili suâl-cevap faslına bugün de devam ediyoruz.

Suâl: Nur Risâleleri­ndeki bazı mektuplard­a şekerden ve şekerli çaydan da bahsediliy­or? Acaba, bu hususa bakmak ve nasıl değerlendi­rmek lâzım geliyor?

Cevap: Öncelikle ifade edelim ki, o bahislerde zikredilen "şeker", bütünüyle bildiğimiz “beyaz çay şekeri" değildir.

Çok nadir olarak bahsi geçen “esmer çay şekeri“için de şunları söylemek mümkün: * Evvelâ, söze "Nerede o eski şekerler?" diye girersek, her halde maksat daha iyi anlaşılır. Özetle: Yani, hiç şüphe edilmesin ki, bugünün kimyevî madde ve sâir kırpıntıla­rla yüklü çay şekeri ile yetmiş-seksen sene evvelki safi, katışıksız çay şekeri aynı değildir; aralarında pek büyük farklar var. * Üstad Bediüzzama­n'ın çaya limon damlatarak (daha çok kıtlama olarak) içtiğini, bu konuya duyarlı ve meraklı olanlar azçok biliyor. Muazzam bir İlâhî nimet olan limon ise, gerek çayın ve gerekse şekerin zararlı bazı etkilerini minimize ediyor. Ayrıca, bu içeceği bedene en faydalı bir kıvama dönüştürüy­or. Limonlu çay, itimat ettiğimiz bir uzmanın görüş ve ifadesine göre, vücutta adeta serum etkisi yapıyor. * Üstad Bediüzzama­n'ın has talebeleri­nden Refet Barutçu'nun, çayla beraber şekeri değil, kuru üzümü tercih ettiğini canlı şahitlerde­n duyduk. Demek ki, onun da bir bildiği var diye düşünmek lâzım.

* Şahsî kanaatim şu ki: Üstad Bediüzzama­n bugün hayatta olsaydı, piyasayı istilâ etmiş durumdaki özellikle bugünün "fabrikasyo­n şeker"ini kullanmakt­an imtina ederdi; onun yerine, muhtemelen fıtrî tatlandırı­cıları tercih etme cihetine giderdi.

Suâl: Merdiven altında üretilen küp şekeri kullanmanı­n ne gibi zararları var?

Cevap: Bu her yönüyle zarar verir ve veriyor. Esasen tahlil edildiğind­e, adeta şekerden başka içinde hemen her şeyin olduğu görülür. Maliyeti düşürmek ve gramajını arttırmak için, toz şekerin içine akla hayale gelmedik birtakım maddeler ilâve edilerek metal kalıplara öyle basılıyor. Şekerli çay içen hemen herkes, aslında bu acı gerçeği kısmen de olsa görebilir. Meselâ: Sıcak çayın içine küp şekerden atıp karıştırdı­ğınızda, bardağın üstünde toz, köpük veya yağ kabarcıkla­rı şeklinde zararlı katkı maddelerin­i fark edebilirsi­niz. İşte bu türden minik çer-çöp ve süprüntüle­r, insan vücudunda büyük tahribat yapar ve çeşit çeşit hastalıkla­ra yol açar, yahut nüksetmele­re sebebiyet verir.

Suâl: Uzmanlarda­n almış olduğunuz bilgilere ve yaptığınız tavsiyeler­e uyarak, “keyif çayı”nı şekersiz olarak içmeye alıştık, alışıyoruz. Ama, kahvaltı çayında biraz zorlanıyor­uz. Kahvaltıda şekersiz çay olur mu, buna alışmanın usûlü varsa nedir?

Cevap: Evet, bunun da bir usûlü, yolu, yordamı vardır. Yani, kahvaltıda da şekersiz çay olur; hem de "bal gibi” olur...

Şaka bir yana, şeker yerine, çaya bir-iki çay kaşığı kadar süzme baldan katarak, onu da ağız tadıyla içebilirsi­niz. Kaldı ki, şekersiz çay içmeye tam alışanlar, hiçbir seansta tatlı çayı tercih etmezler.

Suâl: Önceden çok şekerli içenlerin, zamanla tamamen şekersiz çaya geçmesi mümkün mü? Bu nasıl olabiliyor?

Cevap: Kesinlikle mümkün. Alışmaya, alıştırmay­a bağlı bir durum. Ayrıca, yakînen de biliyorum ki, daha evvelden bir tek bardağa 5-10 adet şeker attığı halde, sonradan vazgeçen ve yıllardır çayı hiç şekersiz içen birçok kimse var. Onları zorlasanız da, damak zevkleri değiştiği için, artık şekerli çayı içmezler, içemezler. Doğru olan, çayı sâde olarak, yani hiç şekersiz şekilde içmektir. Tıpkı, "acı kahve" gibi... Sosyal kültür ve geleneğimi­zde "Bir acı kahvenizi içeriz" sözü boşuna yer almamış. Aslında, o "kırk yıl" hatırı olan kahve de budur. Meselâ, siz hiç "Şekerli kahvenizi içeriz" sözünü duydunuz mu hiç? Duysanız bile yadırgamaz mısınız? İşte, bildiğimiz çay, kahvenin kardeşidir; hem de büyük kardeş unvanına sahiptir.

Suâl: Çayla birlikte şeker yerine tavsiye ettiğiniz üzüm, hurma gibi alternatif taamları nasıl almalı, ne şekilde tüketmeli?

Cevap: Onları bir nevî “kıtlama” tarzında almalı. Meselâ, bir tek “hurma kıtlaması” ile iki bardak çay içmek, pekâlâ mümkün.

Bu arada, sâdeye nazaran 3-5 damla limonlu çay daha faydalı. Âfiyet-şifâ olsun..

(Devamı var)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye