Yeni Asya

ibrenin Yönü

- irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

Geçen yıl 24 Haziran seçimi öncesinde iktidar partisinin evvelâ “Devam edecek” deyip ardından seçim vaadi olarak “İlk işimiz kaldırmak” manevrası yaptığı OHAL, iki yıllık uygulama sonrası tekrar uzatılmayı­p kaldırıldı.

Ama şeklen. Ve peş peşe çıkarılan Khk’larla, adı konulmamış OHAL düzeni sürdürüldü. Bunun etki ve sonuçların­ı hâlâ yaşıyoruz. Ancak geçtiğimiz 31 Mart ve 23 Haziran yerel seçimlerin­de iktidarın bilhassa Ankara ve İstanbul’u kaybetmesi, genel siyasî iklim ve atmosferi de hissedilir şekilde değiştirdi.

Bunda, Chp’nin toplum değerleriy­le barışık bir siyaset uygulamaya başlaması, bütün karalama ve engelleme çabalarına rağmen kurulan İYİ Parti’nin siyasî yarışa katılıp Meclise girmesi, Millet İttifakını­n kurulması ve OHAL gerekçeli hukuksuzlu­kların iktidar blokunu da çatlatması gibi sebeplerin önemli bir etkisi var. Ekonomidek­i kötü gidişat da cabası. Ankara ve İstanbul’da ortaya çıkıp 23 Haziran’da iyice perçinlene­n tablonun gösterdiği köklü ve derin toplumsal değişim, güç dengelerin­in de esaslı bir şekilde değiştiğin­e işaret ediyordu. Ve bu durumun sonuçları, yüksek mahkemeler­den başlayarak, yargıda da hissedilir hale geldi. Aym’nin barış akademisye­nleri ve yargıtay’ın Altan’larla Ilıcak için verdiği kararlar bunun örneklerin­den bazıları.

Bu değişim alt derece mahkemeler­e de yansımaya başladı. Şebnem Korur Fincancı ve Erol Önderoğlu’nun, şimdilik bekleyen bir istisna dışında barış akademisye­nlerinin beraati, Eren Erdem, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın tahliyesi gibi.

Meclisten geçen yargı paketinde TMK’YA eklenen “Haber ve eleştiri terör suçu oluşturmaz” düzenlemes­inin, görülmekte olan kimi davalarda etkisini göstermeye başlaması da.

Gerçi OHAL zihniyetiy­le sürdürülen direniş hâlâ tam olarak kırılabilm­iş değil. Gözaltı, tutuklama, mahkûmiyet ve onamaların devam ettiği operasyon ve davalar da mevcut.

Ama bu anlayışla, “Artık yeter, hukuka dönelim ve normalleşe­lim” diyen yaklaşım arasındaki derin mücadele kızışarak sürüyor.

Ve Altan’la Ilıcak’ın tahliyesi sonrasında­ki yorumlara bakınca görüyoruz ki, hukuk dışı tepkiler giderek zayıflayıp marjinalle­şirken hukuk, adalet, özgürlükle­r ve demokrasid­en yana tavır alan sesler daha ağır basıyor. İbrenin yönü hukuk ve vicdana dönüyor. Herşeye rağmen...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye