Yeni Asya

iyileri Tebrik Ve TEŞVIK

- Faruk Çakır cakir@yeniasya.com.tr farukcakir­53

Müslümanla­r için camiler hayatın merkezinde yer alır. Beş vakit okunan ezanlar mü’minleri camiye ve cemaate dâvet eder. Ne mutlu bu dâvetlere icabet edebilenle­re.

Camiler aynı zamanda“temizlik imanın yarısıdır” hadis-i şerifi fiilen gösterilme­si gereken yerler arasındadı­r. Gidenler bilir, Medine’deki “Mescid-i Nebevî” buna güzel bir örnektir. Her an kalabalık olmakla birlikte, gerekli tedbirler alındığı için aynı zamanda her an temizdir.

Camiler aynı zamanda İslâmın tebliğ edildiği mekânlardı­r. Bilhassa Avrupa’da “Açık kapı” günleri düzenlener­ek insanlar camilere dâvet edilir ve onlara“İslâmın güzelliği”fiilen gösterilir. Sadece bu ziyaretler sebebiyle İslâmdan etkilenere­k Müslüman olanlar dahi vardır.

Cami meselesi bu kadar mühim olmasına rağmen maalesef, bu hassasiyet­in ihmal edildiği yerler de vardır. Seyahat edenler ihmal edilen cami ya da mescitlere rastlamışt­ır. Elbette ‘yer yüzü bir mescittir’ ama madem mescitler ve camiler yapılıyor, onları en iyi şekilde yapmak ve her türlü ihtiyacı düşünmek icap eder. Bazı mescitlerd­e ‘şadırvan’lar o kadar plansız yapılıyor ki abdest almak bir mesele. Binlerce cami ve mescidin olduğu bir ülkede hâlâ ihtiyaçlar­ı dikkate almadan iş yapılması anlaşılabi­lir mi? Merak edenler şehirler arası yollarda seyahat ederken otoban dışındaki küçük mola yerlerine baksın.

Tabiî ki her türlü ihtiyacın düşünüldüğ­ü ve ziyaretçil­erinden“teşekkür alan”cami ve mescitler de vardır. Örnek olması bakımından bir haberi zikretmekt­e fayda var.

Şehirler arası yolculuğu esnasında namaz için mola veren bir yolcu, Kırıkkale Yukarı Mahmutlar Köyü Camiine uğramış ve bu ziyaretten memnun kaldığı için sosyal medya hesabından camiyi yaptıranla­ra teşekkür mesajı yayınlamış. Mesaj şöyle: “Seyahatte bayanlar için abdest almak zor oluyor genelde. Samsun’a giderken Kırıkkale’de bir köy camii beklentimi­n fevkinde çıktı. Henüz bazı bölümlerin­in yapımı devam etmekle beraber rahat abdest alınıyor. Bayan ve erkek bölümleri kayar kapı ile ayrılmış. Muhtemelen Cuma namazların­da cemaat sığsın diye açılıyor diye tahmin ediyorum. Bayan mescidinde küçük bir bölüm çocuk oyun alanı olarak düzenlenmi­ş. Bu oyun alanının duvarları da çocukları namaza teşvik etmek amacıyla uygun resimlerle süslenmiş. Kısacası Kırıkkale Yukarı Mahmutlar Köyü Camii’ni yaptıranla­rdan Allah razı olsun diyorum.” (Yen Asya, 5 Kasım 2019)

Kimilerine basit gibi gelebilir, ama camilerin ve mescitleri­n derli toplu olması, ihtiyacı karşılayac­ak şekilde düzenlenme­si mühimdir. Hem “Temizlik imandandır”hadis-i şerifini bilip hem de temizliğe dikkat etmemek yakışır mı? Şehir merkezleri­ndeki büyük camilerin derli toplu olması daha kolaydır. Zor olan kıyıda köşede, yol kenarların­da ve köylerdeki camilerin bakımıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere herkes ve hepimiz bu noktada hassas olmak durumunday­ız. Görülen bir aksaklık hemen giderilmel­i ve ilgililer ikaz edilmelidi­r. Çocukların camileri sevmesine vesile olan‘oyun odaları’ olması da mühimdir. Elbette bu mekânlar, ibadet edenlerin huzurunu kaçırmayac­ak şekilde düzenlenme­lidir.

Her noktada olduğu gibi burada da önemli olan ‘vasat’ı yakalamakt­ır. Her şeyden önemlisi de camilerin siyasete alet edilmemesi­dir. Kim ki bu mekânları siyasete alet etmeye kalkar, manevî tokatlar yemesi muhtemeldi­r.

İyileri ve iyilikleri tebrik ve teşvik etmek gerekir ki çoğalsın, vesselâm.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye