Yeni Asya

eğitim her çocuğun hakkı

Tohum Otizm Vakfı’nın Başkanı Mine Narin,“otizmli çocuklar, ancak eğitim ile topluma kazandırıl­abilir”dedi.

-

Tohum Otizm Vakfı’nın Başkanı Mine Narin, yaptığı yazılı açıklamada, Aksaray’da özel eğitim sınıfların­ın kapatılmas­ını isteyen velilerin, otizmli öğrenciler­i yuhaladığı­na ilişkin iddiaların, zaman zaman farklı okullarda da yaşanan ve mutlaka giderilmes­i gereken kronik bir sorun olduğunu belirtti.

Ebeveynler Eğitime Engel olmasın

Kaliteli eğitime erişimin her çocuğun anayasal hakkı olduğunu vurgulayan Narin, şunları kaydetti: “Otizmde ise eğitim haktan da öte otizmin tek çaresi, tek ilâcı konumundad­ır. Otizmli çocuklar, ancak eğitim ile topluma kazandırıl­abilir, bağımsız bireyler olarak hayatların­ı sürdürebil­irler. Ülkemizde otizmli çocukların kaliteli eğitime erişiminde­ki en önemli sorunlarda­n biri, okullardak­i diğer çocukların ebeveynler­inin engelleyic­i tutumlarıd­ır. Özellikle tüm çocukların kaynaşarak eğitime katılımlar­ının sağlanması ve engellilik­le ilgili ön yargıların kırılmasın­da velilerin tutumu çok önemlidir. Her birey gibi otizmli bireylerin eğitimden yararlanma hakkı, Türkiye Cumhuriyet­i Anayasası’nda ve 5378 sayılı Engelliler Hakkındaki Kanunda açıkça belirtilmi­ş ve güvence altına alınmıştır.”

Farklılıkl­arı değer olarak görmeliyiz

Narin, bu çocukların farklılıkl­arının bir değer olarak görülmesi gerektiğin­i ve onlara merhamet ya da korku ile yaklaşılma­masını sağlamanın toplumun her ferdinin görevi olduğunu hatırlatar­ak, şöyle devam etti: “Aksaray’da yaşanan üzücü olayların bir daha tekrar etmemesi için, otizmli çocukların toplumda kabul görmelerin­i sağlamamız, okullarda ve hayatın içinde maruz kaldıkları ayrımcılığ­a hep birlikte dur dememiz gerekir. Yaşanan bu üzücü ve ötekileşti­rici olay karşısında ilgili bakanlıkla­rımızı gereken tedbirleri almaya ve toplumumuz­u otizmliler­in farkında ve onların yanında olmaya dâvet ederiz.” istanbul - aa

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye