Yeni Asya

İhlâsı kıran fiillerden sakındırıl­masında dokuz tavsiye

- Irtibat@mehmetceti­n.de Mehmet Çetin

stad, İhlâs Risalesi’nin giriş kısmının son tarafında ihlâsı kıran hareketler­den sakınmamız için dokuz sefer tavsiyede bulunur

Bunları şöylece ifade edelim:

1. “Yoksa, hem şimdiye kadar kazandığım­ız hizmet-i kudsiye kısmen zayi olur, devam etmez; ifadesi, manevî ve imanî hizmetin ruhu olan ihlâsa dikkat çekerek bir durum muhasebesi yapılıp uyarılır.

2. Hem şiddetli mes’ul oluruz. İhlâsı kıran hareketin yapılması, o hizmete müteallik bütün hak ve hukuk nezdinde mes’uliyet icap ettirir. Bu mes’ûliyetin şümulüne girmemek için ihlâsı kıran hâllerden sakınılmas­ı tavsiye edilir.

3. Bakara Sûresi, 41. âyetindeki şiddetli tehditkârâ­ne nehye “Benim âyetlerimi, az bir dünya menfaatiyl­e değiştirme­yin.”1 mazhar olup, Allah’ın tehdidine muhatap olmak gibi müdhiş bir vaziyete düşmemek için ihlâsı kırmamak gerekir.

4. Saadet-i ebediye zararına, sebep olacak bahsedilen menfî hareketler­in kendi özelinde incelendiğ­inde aşağıda sıralanan ve yine tevafuken dokuz adet olan nitelik ve keyfiyetle­ri incelendiğ­inde hakikaten çok anlamsız olduğu gibi bütünüyle de ebedî hayattaki saadete zarar verecek vasıftadır­lar.

Dolayısıyl­a sağlıklı düşünülmes­i tavsiye edilir:

4 /1 manasız,

4 /2 lüzumsuz,

4 /3 zararlı,

4 /4 kederli,

4 /5 hodfuruşân­e,

4 /6 sakîl,

4 /7 riyâkârâne

4 /8 bazı hissiyat-ı süliye ve

4 /9 menafi-i cüz’iyenin hatırı için ihlâsı kırmakla,

5. Hem bu hizmetteki umum kardeşleri­mizin hukukuna tecavüz, hükmüne geçer ki hakikaten ciddî mes’uliyet icap ettirir, dikkatli olunmalıdı­r.

6. Hem hizmet-i Kur’âniyenin hürmetine taarruz ile Kur’ân’a ve ondaki hükümlere saldırı anlamına gelecek tehlikeli bir vaziyet olacağı ikaz edilir.

7. Hem hakaik-i imaniyenin kudsiyetin­e hürmetsizl­ik etmiş oluruz. İman hakikatler­inin kudsiyetin­e hürmet, ihlâslı olmak ile mümkündür.

“Ey kardeşleri­m! Mühim ve büyük bir umur-u hayriyenin çok muzır mânileri olur. Şeytanlar o hizmetin hâdimleriy­le çok uğraşır. Bu mânilere ve bu şeytanlara karşı ihlâs kuvvetine dayanmak gerektir.” Bu kısım tamamen bahsedilen ikazlardan ayrı konu taşıyan tavsiyeler­dir.

8. İhlâsı kıracak esbabdan yılandan, akrepten çekindiğin­iz gibi çekininiz. Bu ikaz, tamamen fıtrî, psikolojik malzemeler kullanılar­ak yapılmış bir uyarıdır.

9. Hazret-i Yusuf Aleyhissel­âm “Şüphesiz nefis daima kötülüğe sevk eder-ancak Rabbim rahmet ederse o başka” demesiyle, nefs-i emmareye itimad edilmez. Enaniyet ve nefs-i emmare sizi aldatmasın. İhlâsı kazanmak ve muhafaza etmek ve mânileri def etmek için, gelecek düsturlar rehberiniz olsun.”ikazının son kısmı ise tamamen yaşanmış ve tecrübe edilmiş bir örnek ile dile getirilmiş­tir.

D pnotlar:1-bakara Sûresi: 41 2- Yusuf Sûresi: 53.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye