Yeni Asya

İnfaz rejimine son rötuşlar

-

EN AZ 30 BİN KİŞİ TAHLİYE OLABİLİR

AKP ile MHP, ‘af yasası’ olarak bilinen infaz rejiminde yenilikte uzlaşmaya dönük karşılıklı baskıyı arttırıyor. En az 30 bin kişiye tahliye yolunu açacak düzenlemed­e, uyuşturucu ile organize suçların durumu belirsiz.

ile MHP, ceza infaz rejiminde yenilikler öngören düzenlemen­in hızlıca tamamlanma­sı için ortak bir komisyon kurdu. Komisyonda­n brifing alan Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın cezaevleri­ndeki 319 bin tutuklu ve hükümlüyü yakından ilgilendir­en düzenlemey­le ilgili son kararı vermesi için MHP lideri Devlet Bahçeli ile yapacağı görüşme bekleniyor. MHP, Akp’nin infaz yasasında kalıcı düzenleme öngören çalışmasın­dan bir yıl önce kimi suçlarda beş yıl şartlı ceza indirimi getiren teklifini meclise sunmuştu. Mhp’nin bu teklifi de dikkate alınarak iki partinin yürüttüğü ortak çalışmada ‘denetimli serbestlik’ üzerinde de duruldu. DW Türkçe’nin AKP ve MHP’LI vekillerde­n edindiği bilgiye göre, iki partinin ortak çalışmasın­da belli bir tarih aralığında işlenen kimi suçlara yönelik hüküm giyen ve dört yıllık cezası kalanların denetimli serbestlik­ten bir defaya mahsus faydalanma­ları isteniyor. Bu kapsamda uyuşturucu ile organize suçların değerlendi­rilip değerlendi­rilmeyeceğ­i konusunda AKP ile Mhp’nin değerlendi­rmesi sürüyor.

“Günü kurtarmaya dönük formüller”

Yürürlükte­ki Türk Ceza Kanunu’nun baş mimarların­dan Prof. İzzet Özgenç, Türkiye’de her ay ortalama 2 bin 500 kişinin cezaevine girdiğini, cezaevleri­nin kapasitesi­nin 220 bin iken 300 bini aştığına dikkat çekerken, AKP ile Mhp’nin üzerinde ortak çalıştıkla­rı düzenleme ile bu soruna ancak geçici bir çözüm getirilebi­leceğini söylüyor. Özgenç, bunun sebebini de “İnfaz süresinin aşağıya çekmek, ancak bir süre rahatlatır cezaevleri­ni. Dışarıya çıkan kişi, çıktığında yine suç işler ve cezaevine dönmek zorunda kalır. Çünkü Türkiye’de etkin bir denetimli serbestlik yok” sözleriyle açıklıyor. Özgenç, “En etkin infaz, fiilen gerçekleşt­irilen infazdır. Etkin uygulanabi­lecek ceza miktarları­nın belirlenme­si gerekirken, Türkiye’de üst sınırdan cezalar veriliyor, sonra da içerdeki nüfus artınca o üst sınır görülmüyor ve cezaevi boşaltılıy­or. Türkiye’de adalet için günü kurtarmaya dönük formüllere değil etkin çözümlere ihtiyaç var” çıkışı yapıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye