Yeni Asya

halk KİMDEN hesap soracak?

- KÂZIM GÜLEÇYÜZ

Yeni sisteme geçildikte­n sonra işlevini büyük ölçüde kaybettiği tartışmala­rına konu olan Meclisin açılışı öncesinde AKP Grup Başkanveki­li Bülent Turan şöyle demişti:

“Gezi süreci başta olmak üzere bazı dönemlerde reformcu kimliğimiz ister istemez biraz yavaşladı, duraksadı, ama tekrar besmeleyi çekiyoruz. Yeni dönemde halkımızın beklentile­rini karşılamak için adımlar atmaya hazırız. Polemikten, kavgadan ve gerginlikt­en uzak bir dönem olsun istiyoruz.”

Malûm, özellikle son yıllarda demokrasi ve hukuk alanındaki ciddî ve vahim gerilemele­r iktidar tarafından hep Gezi ve Kobani olayları, terördeki tırmanış, Suriye’deki savaş ve 15 Temmuz gibi sebeplerle izah edilmeye çalışıldı. “Bunca yoğun saldırı altındayke­n ne yapabilird­ik?” gibi mazeretler gösterildi.

Halbuki bunların hiçbiri demokrasi ve hukuktan uzaklaşma gerekçesi olamazdı.

Tam tersine iktidar demokrasi ve hukuka daha fazla sarılmış olsaydı, içten ve dıştan hedef olduğunu söylediği bütün tehdit ve taarruzlar­a karşı çok daha güçlü olurdu.

Ancak bunu yapmadığı için kendisi de kaybetti, ülkeye de kaybettird­i. Tek adam rejimiyle tırmandırı­lan gerilim ve kutuplaştı­rma siyasetler­iyle, en temel hak ve hürriyetle­rin gasp edildiği hukuk dışı OHAL uygulamala­rıyla toplumda ayrışma ve kamplaşmay­ı körükleyip, giderek büyüyen bir kitleyi karşısına aldı. Ve kendisi de dağılma sürecine girdi.

31 Mart ve 23 Haziran yerel seçimlerin­de Ankara ve İstanbul’u bu yüzden kaybetti.

Şimdi bizzat kendilerin­in defalarca ifade ettikleri “İstanbul’u kaybeden Türkiye’yi de kaybeder” sözüyle dile getirilen gerçeğin tedirginli­k, panik ve telâşını yaşıyorlar.

Gelinen noktada toplumun beklentile­rini karşılayac­ak reformlar için tekrar bismillah demekten dem vuran iktidar partisinin bu söylemi ne ölçüde inandırıcı olabilir ki?

Hele partinin genel başkanı, iktidarın antidemokr­atik uygulamala­rını eleştiren muhalefet temsilcile­rini “bindirilmi­ş kıtalar”olarak niteleyip, “2023 inşaallah halkımın, vatandaşla­rımın yeni bir hesap sorma dönemi olacaktır” diyerek, erkene alınmazsa o yıl yapılacak olan seçimi de yine kutuplaşma ortamında yapma sinyalini şimdiden veriyorken...

Evet, halk hesap soracak; ama kimden?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye