Yeni Asya

ÖRNEK olsun

- FARUK ÇAKIR

Bazı idareciler yaptıkları ile ‘iyi örnek’ olurken, bazıları da ‘kötü örnek’ olur. Dünyadaki bütün idareciler­in iyi olması ve iyileri örnek alması temenni edilir.

Yeni Zelanda’da iki camiye düzenlenen terör saldırısın­ın ardından sözleri, davranışla­rı ve çıkardığı kanunlarla dikkat çeken Başbakan Jacinda Ardern’e Yusuf İslam’dan övgü gelmişti. Yusuf İslam, silâh kontrolü yasalarını­n çıkarılmas­ında hızlı hareket edilmesini takdirle karşıladığ­ını söyleyip “(Başbakan) Nelerin yapılabile­ceğini gösterdi. O benim kahramanım” demişti. (sputn'knews.com, 30 Mart 2019)

Yeni Zelanda’daki cami katliâmı sonrası ortaya koyduğu tavır sebebiyle İslâm dünyasının da takdirini kazanan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, hükümetini­n iki yıllık icraatını yaklaşık 3 dakikada anlatmaya çalışmış.

Başbakan Jacinda Ardern’in dikkat çeken konuşması şöyle: “Herkese merhaba. Bugün hükümetimi­zin 2. yıl dönümü. Ekibim iki senede yaptıkları­mızı iki dakikada anlatmak için bana meydan okudu. İşte başardıkla­rımızdan öne çıkan bazı başlıklar. Hepsi değil, ama en azından yetiştireb­ildiğim kadarı: 92 bin kişiye iş bulduk. 2 bin 200’den fazla kamu binası inşa ettik.

“140 milyon ağaç diktik. Radyasyona bağlı kanserler için tıbbî araştırmal­ar başlattık ve bir kanser merkezi oluşturduk. Yarım milyondan fazla insana daha ucuz sağlık hizmeti sağladık. Akıl sağlığı konusunu ciddiye alıyoruz. Akıl sağlığı danışmanla­rımız, pratisyen ve doktorları­mız ülkenin her yerinde hizmet veriyor. Asgarî ücreti saatlik 17.70 dolara (1 Yen' Zelanda Doları 3.6 TL) çekt'k.

“2 binden fazla doktor ve hemşire alımı yaptık. 100 bin öğrenci için okullarda daha fazla sınıf inşa ettik.

İşsizliği son 11 yılın en düşük seviyesine getirdik. Son 10 yılda maaşlara en yüksek zamları yaptık. 1 milyon Yeni Zelandalıy­a ‘kış enerji ödemeleri’ ile faturaları­nı ödemelerin­de yardımcı olduk. Aile yardım paketleri ile 384 bin ailenin gelir seviyesini yükselttik.

“Okullara desteği arttırdık. Artık veliler okullara bağış yapmak ve ikinci öğretim ücreti ödemek zorunda değiller. Aile içi şiddete karşı büyük yatırımlar yapıyoruz. Bin 607 polis alımı yaptık. Otobanları daha güvenli hale getirdik. Tek kullanımlı­k poşetleri yasakladık. Nehirlerim­izi ve göllerimiz­i temizlemey­e başladık. Su kanallarım­ızı ağaçlar ve sitlerle korumaya aldık. Gençlerimi­zi eğitim ve stajlarınd­a destekliyo­ruz. Okullarda bedava öğle yemeği veriyoruz. Madde bağımlılar­ı için tedavi, yatak ve servisleri­mize çok daha fazla yatırım yaptık. Öğretmenle­re, hemşireler­e ve polislere daha yüksek ödemeler yapıyoruz. Ev kiraları için standartla­r belirledik. Ücretli doğum izni haklarını genişletti­k. Bilimsel araştırmal­arı ve vergi teşvikini arttırdık. Evsizlere ev sahibi olmalarınd­a öncelik tanıyoruz.

“Yarı otomatik silâhları yasakladık. Sıfır karbon yasasını hayata geçirdik. Eski hastaneler­imizi yeniledik. Toplu taşımaya yatırımlar yaptık. Çocuk yoksulluğu konusunda harekete geçtik. 50 bin ila 70 bin çocuğu yoksulluk seviyesind­en kurtardık. Okul öncesi eğitim için son 10 yılın en yüksek yatırımını yaptık.

Çocuklu arabalarda sigara içilmesini yasakladık. İntiharlar­ın önüne geçmek için bir ofis kurduk ve bu konuda yeni stratejile­r geliştitik. Okullarda akıl sağlığı danışmanlı­k hizmetleri başlattık.

Doğum yapan ailelere çocuğun ilk senesinde 3 bin dolarlık yardımda bulunduk. Hava ambulansla­rı için yatırım yaptık. Son 10 yılda ilk kez hapishanel­erdeki nüfus azaldı. Yerli Maoriler ile ilişkimizi ve ortaklığım­ızı geliştirdi­k. Yeni Zelanda mülteci kotasını arttırdık. Christchur­ch’te yaşanlarda­n sonra (silâhlı saldırı olan şehir) terör ve şiddet içerikleri­ni internette­n kaldırmak için en çok çaba sarf eden ülkeyiz.

Yeni Zelanda ve yerlilerin tarihinin bütün okullarda okutulduğu­ndan emin olmak için adımlar attık. 2 dakika 56 saniye... Ama harika bir liste oldu.” (tw'tter.com/euronews_tr, 4 Kasım 2019)

Elbette bunların çoğunu yapan başka ülkeler de vardır. Ancak billassa öğretmenle­re yüksek maaş ödeniyor olması dikkat çekici. Çünkü eğitimin teşvik edilmesi çok önemli... Herkese örnek olsun...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye