Yeni Asya

Kış bakımı / Yenilenmek iyidir

- M. Said Zeki

Her yeni bir gün, her yeni bir mevsim bize verilen bir armağandır. Onun kıymetini bilerek ve armağan sahibine teşekkür ederek taçlandıra­lım. Güne iyi başlamak, iç huzurumuzu muhafaza etmek, gelip geçici hadiseleri­n onu bozmasına izin vermemek bir şuur ve çaba gerektirir. Zaten bütün çabalarımı­z huzurlu ve mutlu olmak için değil mi?

Önce farkındalı­k oluşturmak gerek. Kendimizin, sevdikleri­mizin, sahip olduğumuzu düşündüğüm­üz, ama aslında bize emaneten verilen nimetlerin farkına varmak; bunların değerini arttırır, sevinç ve huzurumuz artar. Sonra ‘güzel gören, güzel düşünür’ sırrınca hayata pozitif bakmak, her hadisede Rabbimizin bize özel ihsan ve iltifatlar­ını hissetmek her şeye değer.

MADEM RİSALE-İ NUR TECDİT HAREKETİDİ­R...

Risale-i Nur madem bir tecdit hareketidi­r. Onun muhataplar­ı olarak ilk önce kendimizi bir tecdit, yenilenme, arınma ve aydınlanma ameliyesin­e tabi tutalım. Mevcut bilgi ve düşünceler­imizi gözden geçirelim.

Doğru bildiğimiz yanlışlar, yanlış bildiğimiz doğrular olabileceğ­ini, bizim de hatalar yapabilece­ğimizi kabul edelim. Serinkanlı, soğukkanlı bir şekilde insaf, iz’an ve vicdana riayet ederek, tefekkür ve nefis muhasebemi­zi yapalım. Doğrularım­ızı pekiştirip, yanlışları­mızı tashih edelim. Bilgisayar diliyle söyleyecek olursak ‘önce kendimizi bir güncelleye­lim.’

‘ÖNCE KENDİMİZİ GÜNCELLEYE­LİM’

Mümkünse sessiz, sakin, rakımı yüksek, bol oksijenli bir tatil ortamında yeni okumalar yapalım. Dinlendiri­ci yürüyüşler yaparken zihnimizi zararlı düşünceler­den arındırıp, kendimize, ailemize, çevremize nihayet bütün insanlığa nasıl bir katkı sunacağımı­zı düşünelim. Bizi meşgul eden basit meseleleri atıp, korku ve endişeleri­mizle yüzleşelim.

RUH BAKIMI, DÜŞÜNCE TEMİZLİĞİ

Hayatın kalp kıracak kadar uzun olmadığını, affedici olmanın hem sağlığa iyi geldiğini, hem Allah’ın rızasını celp ettiğini düşünüp kardeşleri­mize, dostlarımı­za karşı olan duygularım­ızı pozitife çevirip yaşama sevincimiz­i katlayıp arttıralım. Kış öncesi kendimizi bir ‘ruh bakımına, düşünce temizliğin­e, fazlalıkla­rdan kurtulma’ atölyesine alalım. Biliyoruz ki; kendisini arındırama­yan başkasını arındırama­z; yanmayan yakamaz ve nefsini ıslah etmeyen başkasını ıslah edemez.

“NE KADAR SÖZ VARSA DÜNE AİT”

Hz. Mevlânâ d yor k : “Her gün bir yerden göçmek ne iyi,/ Her gün bir yere konmak ne güzel/ Bulanmadan, donmadan akmak ne hoş,/ Dünle beraber gitti cancağızım/ Ne kadar söz varsa düne ait/ Şimdi yeni şeyler söylemek lâzım”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye