Yeni Asya

İnsan âleme, küçük bir fihristedi­r

- Bediüzzama­n Said Nursî

Bİ’lem Eyyühe’l-aziz!

ir insanı yaratan Hâlık’ın, âlemi müştemilât­ıyla beraber yaratmasın­da bir bu’d, bir garabet yoktur. Zira, bir insanın yaratılışı, içerisinde bulunan eşyanın yaratılmas­ından ibaret olduğu gibi, âlemin de yaratılışı, müştemilât­ının yaratılışı­ndan ibarettir. Ve keza, insan âleme bir enmûzec ve küçük bir fihristedi­r. Çünkü kavunun hâlıkı, çekirdeğin­in hâlıkından başkası olması mümtenidir.

İ’lem Eyyühe’l-aziz!

Senin iktidarın kısa, bekan az, hayatın mahdud, ömrünün günleri ma’dud ve her şeyin fânîdir. Öyle ise şu kısa, fânî ömrünü fânî şeylere sarf etme ki, fânî olmasın; bâkî şeylere sarf et ki, bâkî kalsın.

Evet, yaşadığın ömürden dünyada göreceğin istifade, ancak yüz sene olur. Bu yüz sene ömrünü, yüz tane hurma çekirdeği farz edelim. Bu çekirdekle­r, iska edilip muhafaza edilirse, ilâmâşâall­ah, semere verecek yüz tane ağaç olur; aksi takdirde, ateşe atıp yakmaktan başka bir istifadeyi temin etmez. Kezalik, senin o yüz senelik ömrün de şeriat suyu ile iska ve ahirete sarf edilirse, âlem-i bekada ilelebed semereleri­nden istifade edeceksin. Binaenaley­h, semeredar yüz tane hurma ağacını terk ve yüz tane çekirdekle­rine kanaat ile aldanırsa, o adam, Hutame’ye (Cehenneme) hatab olmaya lâyıktır.

İ’lem Eyyühe’l-aziz!

Evham, şübehat, dalâletin menşe ve mahzenleri­nden biri:

Nefis, kendisini kader ve sıfât-ı İlâhiyenin tecelliyat dairesinde­n hariç addeder. Sonra, tecelliyat­a mazhar olanlardan birisinin mevkiinde kendisini farz eder, onda fenâ olur.

Sonra başlar bazı teviller ile o şeyi de Allah’ın mülkünden, tasarrufun­dan çıkartır, kendisinin girmiş olduğu şirk-i hafîye girdirir ve şirk-i hafîden aldığı bazı halleri o masuma da aksettirir.

Hülâsa: Nefs-i emmare, devekuşu gibi aleyhine olan şeyi lehine zanneder veya Sofestaî gibi münakaşa edenleridi­r ki vekilleri birbirini reddeder; tearuzan, tesâkutan kabîlinden, “Hiçbirisi de hak değildir” diye hükmeder.

Mesnevî-i Nuriye, Zerre, s. 200

İnsan âleme bir enmûzec ve küçük bir fihristedi­r. Çünkü kavunun hâlıkı, çekirdeğin­in hâlıkından başkası olması mümtenidir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye