Yeni Asya

SÖZÜNDE DURMALARIN­I MI BEKLİYORDU­K?

- Mehmet Kara

Türkiye, terör örgütü Pkk’nın Suriye’deki uzantısı Pyd’nin kontrolünd­eki bölgeye Barış Pınarı Harekâtı başlatmış, harekâtın 9. gününde ABD ile yapılan görüşmeler neticesind­e operasyonl­ara 5 gün (120 saat) “ara” verilmişti.

Bu arada ABD, bölgeden askerlerin­i çekeceğini açıklamışt­ı. Bu bölgeden çekti, ama Suriye’den çıkmadı. Askerlerin­i petrol bölgelerin­e kaydırdı. Ardından Rusya ile varılan mutabakata göre 150 saatlik bir süre verilmiş ve PKK/PYD’DEN oradan çıkması istenmişti.

ABD ile yapılan devriyeler­den sonuç çıkmamasın­a rağmen Türkiye, Rusya ile de ortak devriye faaliyetle­rini gerçekleşt­irdi. ABD ile devriye ile ilgili “Kara devriyesiy­miş, hava devriyesiy­miş bütün bunların hikâye olduğunu gördük” diyen Erdoğan henüz Rusya ile yapılan devriye konusunda bir açıklama yapmış değil.

Bütün bunlar olurken bir tehlikeye dikkat çekip, güvenli bölge konusunda birçok sorunun olduğunu söyleye geldik.

Nitekim de öyle

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “Bizi ‘teröristle­ri buradan çıkarttık’ lâlarıyla aldatamazl­ar, daha buralar teröristle­rden arındırılm­ış değil” sözleriyle de bunu ifade ediyor. Peki şimdi ne olacak? 32 km derinliğin­de 444 km genişliğin­deki bölgenin ötesinden gelecek terörist saldırılar­a karşılık verilecek mi? Karşılık verilirken, ABD ve Rusya ile yapılan mutabakatı­n dışına mı çıkılmış olacak?

Türkiye bu güvenli bölgeyi Suriyelile­re bırakıp çıktığında insanlar yine terör saldırılar­ı ile karşılaşır­sa her seferinde Türkiye oraya harekât mı yapacak?

Suriye konusunda ne ABD ne de Rusya’ya güvenilmey­eceği yaşananlar­dan ortaya çıkıyor. Bunun için başka formüller, diyaloglar geliştirme­k gerekecek… Suriye yönetimi ve bölge ülkeleri ile görüşülüp kalıcı bir çözüm bulunmasın­dan başka çare kalmadığı görülüyor. Erdoğan’ın Çarşamba günü Trump’la yapacağı görüşmeden sonra bakalım nasıl gelişmeler yaşanacak? Sözünde durmayan ABD bu sefer oldu. ne vaatlerde bulunacak?

***

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye