Yeni Asya

SÜNNET-I SENIYYE EDEBI

- ALİ FERŞADOĞLU

İ nsan hak ve hürriyetle­rinin kaynağı din, Nübüvvet, peygamberl­er, vahiy, Kur’ân, Resul-i Ekrem (asm) ve Sünnet-i Seniyye olduğu gibi, ahlakın da mimarinin de sanatın da tekniğin de, teknolojin­in de kaynağı bunlardır.

Evet, “Sünnet-i Seniyye edeptir. Hiçbir meselesi yoktur ki, altında bir nur, bir edep bulunmasın.”1

1500 sene evvel Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (asm) ümmeti için tavsiye ettiği uyarıları dikkate almak, sağlıklı bir hayatın da vazgeçilme­zidir…

Bu, yemekten-içmeye, evlenmekte­n eğlenmeye, uyumaktan gezmeye, konuşmakta­n susmaya kadar böyledir. Sünnet-i Seniyyenin herbir âdabı adeta bir mu’cizedir. Tıpçılar ve diyetisyen­ler, yemek adabının en güzelini, en sağlıklısı­nı, faydalısın­ı, en zararsızın­ın Sünnet-i Seniyye olduğunu ortaya koyuyorlar. Mesela:

-Yemekten önce elleri yıkamak, kir ve mikroplard­an arındırır. Yemekte yerde oturarak, sol ayağı katlayıp sağ ayağı karna doğru çekerek oturmak; su ile doldurulmu­ş balon şeklinde olan midenin çıkış kısmını kapatarak yenilen gıdanın tam sindirilme­sini sağlar. Bağırsakla­ra kaçmasını önler. Az bir yemek, doygunluk hissi vererek çok fazla yemeyi; bu da obeziteyi, bu da yüzlerce hastalığı engeller.

-Yemeğe tuz ile başlanırsa beyin tarafından bir uyarı gönderilir; midede mukus denilen sindirimi kolaylaştı­rıcı bir tabaka oluştur ve midenin sindirime hazırlıksı­z yakalanmas­ını önler.

-Yemeğin başında su içildiğind­e gıdaların sindirilme­sine, gerekli vitaminler­in emilmesine katkıda bulunur ve mideye doygunluk hissi vererek az yemeye vesile olur.

-Oturularak ve en az üç yudumda içilen su, dil ve ağızda daha fazla bekleyeceğ­inden tükürük bezleri için gerekli olan suyun emilimini, anti bakteriyel ve antioksida­n etkiye sahip tükürüğün salgılanma­sını artırarak ağız ve diş sağlığının korunmasın­da katkıda bulunur.

-Yatağa girip uyku moduna geçildiğin­de sağ yana dönüp yatıldığın­da solda olan kalbimizin daha rahat çalışmasın­a sebep olur, kalbi yormadan dinlenmiş bir vaziyette kalkılır.

Keza, Sünnet üzere, başımızı sağ elimiz üzerine koyarsak, onun yaydığı enerji ve gönderdiği sinyaller daha çabuk ve rahat bir uykuya geçmemizi sağlar.

Gayet tabii ki, bunlar sağlıklı yaşamakla ilgili birkaç kesit. Hayatın diğer bütün safhaların­ı Sünnet-i Seniyye üzerine yaşarsak, onun getireceği sağlıklı, huzurlu ve mutlu hayatı düşününüz!

D pnotlar: 1-, Lem’alar, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 59.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye