Yeni Asya

MILLÎ IRADE, KEMALIZM VE AKP

- KÂZIM GÜLEÇYÜZ

Emirdağ Lahikası’nda Necip Fazıl’ın Büyük Doğu dergisinde­n iktibas edilen “Lozan’ın içyüzü” başlıklı yazıda gizli pazarlıkla­r anlatılırk­en, Kemalist hizbin orada verdiği sözleri yerine getirmek için “millî irade yaftası“altında çalışacağı gibi ilginç bir ifade kullanılır.

Türkiye’de Lozan sonrasında cereyan eden serencam da, son gelişmeler de bu açıdan okunup parçalar birleştiri­ldiği zaman, gelinen nokta çok daha iyi anlaşılabi­liyor.

17 yıl önce 3 Kasım seçiminde AKP iktidar olunca, İsrailli diplomat Alon Liel, ”Erdoğanizm, Kemalizmin güncellenm­iş versiyonud­ur” diye çok şaşırtıcı bir yorum yapmıştı.

Hayli zaman sonra Prof. Dr. Şerif Mardin AKP iktidarını “Kemalizmin başarısı” olarak nitelerken, Prof. Dr. Kemal Karpat da “Erdoğan Kemalizmin ömrünü uzatıyor” dedi.

Erdoğan ve partisi adına konuşanlar da her vesileyle bu sözleri tasdik ve teyid ettiler.

Mesela ilke ve inkılaplar için “Meclisin ve milletin kabul ve desteğiyle yapıldı” iddiasını seslendire­n kişi de Erdoğan’dı, bunları toplumun ortak paydası yapma hedefini açıkça deklare eden de. (Halbuki aynı konuda Menderes ve Demirel, hep “topluma mal olanlar” ve “olmayanlar” ayrımını yapmışlard­ı...)

Erdoğan ve AKP, demokratik dünyada başka bir örneği olmayan “başkanlık” sistemini gündeme getirip savunurken de sürekli olarak birinci ve ikinci cumhurbaşk­anlarını referans gösterdile­r ve “Onlar da partiliydi” dediler.

Erdoğan’ın CHP’YE yüklenirke­n sık sık tekrarladı­ğı sözlerden birinin “Tek adamlığı sizden öğrendik” olması ve son olarak M. Kemal için “Ülkeyi parlamente­r sistemle mi yönetti?” diye sorması da bunu tamamlıyor.

Bir diğer ilginç anekdot, yine Erdoğan’ın yıllar önce kendisine yapılan “Obama gibi geldi, Bush’a benzedi” eleştirisi­ne tepki gösterirke­n, benzetilme­sini istediği isimler listesinde M. Kemal’i de zikretmiş olmasıydı.

(Diğer örnekler Müflis Proje Kemalizm adlı kitabımızı­n ilgili bölümlerin­de okunabilir.)

Erdoğan son olarak geçtiğimiz 10 Kasım mesajında M. Kemal için “Onu millî irade âşığı bir şahsiyet olarak gençlerimi­ze ve çocuklarım­ıza anlatmalıy­ız” ifadesini kullandı.

Her ikisinin de “millî irade”den ne anladıklar­ı ise, icraatları­yla ortada. O yafta altında iş görme geleneği AKP ile devam ettiriliyo­r...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye