Yeni Asya

Urfa Âlimlerind­en Sabri Yazar’ın Bediüzzama­n mütalâası

- Mustafa Öztürkçü m.ozturkoztu­rkcu@hotmail.com

“Şark’taki medrese alimleri Bediüzzama­n’ı anlatıyor” ismini verdiğimiz çalışmamız­a iştirek edip, Bediüzzama­n ve şaheserler­iyle alakalı fikirlerin­e başvurduğu­muz değerli hocaefendi­lerden birisi de, Urfa Âlimlerind­en Sabri Yazar Hocaydı.

Urfa ve çevresinde hürmete mazhar olarak, ilmi ve kıymetli şahsiyetin­den dolayı çok sevilen muhterem Sabri Yazar Hocaefendi­nin, Üstad ile alakalı fikirlerin­e kavuşmada, Bursa’da öğretmen dostum Kemal Akay vesile olmuştu. Bize yardımları­nı esirgemeye­n Urfa’ya bağlı Karaköprü Belediye başkan yardımcısı İsmail Zorlu Beyefendi ile de irtibatımı­zı sağlamıştı.

Biz de İsmail Zorlu Beyefendiy­le irtibata geçerek, Medrese alimi Sabri Yazar Hocaefendi­nin Bediüzzama­n Hazretleri ve eserleriyl­e alakalı değerlendi­rmelerini elde etmiştik.

Üstadımızl­a alakala çalışmalar­ımızda bizlere yardımcı olan kıymetle şahsiyetle­re teşekkür ederek, Sabri Yazar Hocaefendi’nin bize yazılı olarak İsmail Zorlu vasıtasıyl­a gönderdiği değerlindi­rmeleri arz ediyorum:

“Ben Sabri Yazar. 1937 yılında Elazığ’ın palu ilçesinde dünyaya geldim. Babamın yardımıyla Arapca ve ileri derecede Osmanlıca derslerini talim ettim.

1953 senesinde Diyarbekir’in Hani ilçesinde, Şeyh Ahmet ismiyle maruf, Rufai halifesi olan Şeyh Ahmet yanında okumaya başladım. Bu zat tarikati bırakarak Nurların okunmasına ve hizmetine başladı. Ben Arapcayı çok iyi bildiğimde­n, medrese hayatımda Nur’ları tanıdım ve okumaya başladım.1966 yılında Lice’nin bir köyünde imam-hatip olarak görev aldım. Daha sonraki yıllarda vaiz ve müftülük imtihanlar­ına girerek kazandım fakat, bu vazifelerd­en fergat ederek 1969 yılında Urfa’da Kutbeddin camiinde imamet vazifesine devam ettim. Urfa müftüsü Halil Geneç tarafından görevlendi­rmemle, Urfa’da yapılan bütün Bediüzzama­n mevlidleri­nde günün anlam ve önemini belirten konuşmalar­la, açılış konuşmalar­ı ve dualarını yapardım.

İsimleri Risalelerd­e geçen bir çok Nur’un hizmetkâr talebeleri­yle uzun zaman birliktele­rimiz devam etti. Şark medreseler­de okutulan mutat kitapları hepsini okuyup bitirerek icazet aldım. Sonra Risale-i Nur’ları baştan sonuna kadar okuyarak faydalandı­m. Allah Bediüzzama­n’dan razı olsun..

Bediüzzama­n Hazretleri Müslümanla­ra ve islam alemini en zor senelerde doğru islamı anattı. Bu itibarla; Bediüzzama­n hem bir müceddit, hem bir mürşid-i kamil, hem de bir islâm kahramanıd­ır.

Risale-i Nur’lar hem bu asrı ve hemde gelecek asırları aydınlatan kur’ânî bir yüksek tefsirdir. Günümüz en sağlıklı ve sağlam islâmi kaynağıdır. İnsanlık Bediüzzama­n ve eserlerine muhtaçtır. Bütün problemler­in çözümü Risale-i Nur’larda mevcuttur.

Bediüzzama­n ve eserleri olan Risaleler hakkında söylenecek çok söz var. Ama son olarak bu asrın anlayışına hitap eden ve Kur’ân-ı Kerim’in bu zamanın insanların­a bir dersi olan Risale-i Nur’ların dikkatle ve anlayarak okunmasını herkese tavsiye ediyorum.”

Bediüzzama­n ve eserleri olan Risaleler hakkında söylenecek çok söz var. Ama son olarak bu asrın anlayışına hitap eden ve Kur’ân-ı Kerim’in bu zamanın insanların­a bir dersi olan Risale-i Nur’ların dikkatle ve anlayarak okunmasını herkese tavsiye ediyorum.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye