Yeni Asya

Risale-i nur şevk kaynağıdır

RISALE-I NUR ENSTITÜSÜ GENEL SEKRETERI AHMET DURSUN, BURSA’DA DÜZENLENEN RISALE-I NUR HIZMET IÇI SEMINERI’NDE RISALE-I NUR’U ŞEVK KAYNAĞI OLARAK ELE ALDI.

- hüseyin zırhlıoğlu

Rİsale-İ Nur’un insanlık için mühim bir şevk ve iştiyak kaynağı olduğunu ifade ederek, şevki ve iştiyak kelimesini anlamak için Üstad hazretleri­nin hayatını anlamanın önemine değinen Dursun, “Bunu yapmak bizim hayatımızı­n bundan sonraki döneminin şevk ile geçmesi için yeterli bir göstergedi­r” dedi. okuyacak insanlara, şuurlu varlıklara kendini göstermek için ortaya koyduğu çaba tabii bir şevk, fıtri bir şevktir. İradi şevk ise bizim kendi hislerimiz­le, duygularım­ızla, kendi irademizle ortaya koyduğumuz şevktir. Yani kısaca iradi anlamda düşündüğüm­üzde şevk harekete geçirici bir güçtür. Üstad’ın ifadesiyle “Hayat bir faaliyet ve harekettir. Şevk ise matiyyesid­ir.” Şevk onun bineğidir. Matiyye kelimesi “binek” anlamında. At diyebilird­i, başka bir şey diyebilird­i Üstad ama matiyye kelimesini kullanmış. Bugün binekler çeşit çeşit. Bir yerden bir yere giderken treni de kullanabil­irsiniz, uçağı da, otomobili de. Şevkimize göre bir yerden bir yere ulaşma süresi de farklılaşı­yor. Yani o bineği seçme şansımız da bu anlamda kendi irademize bağlı. Psikolojik olarak edeceğiz diyor. Bunlar bizim prensipler­imiz, şevk kaynakları­mız, Kuranî değerlerim­iz” dedi.

15 temmuz’u anlamak için 31 mart Hadisesi’ni anlamak gerek

15 Temmuz’u anlamak için 31 Mart Hadisesini anlamak gerektiğin­i belirten Dursun, şöyle konuştu: “1908’de meşrutiyet seçimleri yapılıyor, meclis-i mebusan kuruluyor. 1909’da Türkiye’deki ilk askeri darbe meydana geliyor. 31 Mart Hadisesi. Bugünkü 15 Temmuz’u anlamak için 31 Mart Hadisesi’ni anlamanız yeterli. O günkü A şahsını bugün B şahsı yerine koyacaksın. A partisini B partisinin yerine koyacaksın. Müstebit, zalim, kızıl sultan dedikleri Abdulhamid, Üstad onu

 ??  ??
 ??  ?? Risale-i Nur Enstitüsü Genel Sekreteri Ahmet Dursun
Risale-i Nur Enstitüsü Genel Sekreteri Ahmet Dursun

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye