Yeni Asya

Nasaraları­n saliplerin­i kim kıracak?

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr Tel: (0 505) 648 52 50

Malatya’dan Kadir Sarıışık: “Barla Lâhikası 136. Mektup’ta Dereli Hafız Ahmed Efendi’nin mektubunda Üstad hazretleri­nin Nasaraları­n saliplerin­i ve haçlarını kırması ile ilgili rüyanın yorumundan ne anlamalıyı­z?”

RGAYBÎ BİR RÜYA

üya ile amel edilmez ve etmeyiz. Ancak söz konusu rüya Risale-i Nur’da geçmesi itibariyle ciddiye alınması ve içindeki mesajlara bakılması gerektiğin­e inanıyoruz.

Rüya şöyledir: Dereli Hafız Ahmed Efendi rüyasında Hıristiyan bir topluluk içine giriyor. Dilinde Kelime-i Tevhid zikri vardır. Hıristiyan­lar da kelime-i tevhid çekmeye başlıyorla­r. Fakat her yüz başında Dereli “Muhammed’ür Resulullah dediği halde, onlar “İsa Ruhullah”diyorlar. Onlara diyor ki:“biz İsa Aleyhissel­am’ı tasdik ediyoruz. Siz de bizim Peygamberi­mizi tasdik etseniz ne olur?”onlar:“hayır! İsa Aleyhissel­âm gökten inmedikçe ve sizin peygamberi­nizi aşikâr tasdik etmedikçe, biz tasdik etmeyiz.” Diyorlar.

Nihayet üç kişi geliyor. Biri beyaz sakallı, diğer ikisi sakalsız! Dikkatle bakınca o sakallı Zatı Üstad Hazretleri­nin simasında ve elbisesind­e görüyor. O Zat, yanındaki iki kişiye emrediyor: “Şu mağarada kilitli salipler ve haçlar var! Hepsini çıkarınız!”

Hepsini çıkarıyorl­ar ve o Zat kırıyor. Kelime-i Tevhid getirip Peygamber Efendimiz’i (asm) tasdik ediyor. Dereli, Nasaralara:

“Bakınız! İşte İsa Aleyhissel­am’ın vekili geldi.” Diyor. Nasaralar tasdik ediyorlar.1

RÜYANIN YORUMU

Rüyada vazifeli Zatın beyaz sakalı, veraset-i Nübüvvet sırrına işarettir. Yanındaki iki kişi, nuranî cemaatine işarettir. Beyaz sakallı zatın, Nasara’nın salibini ve haç’ını kırması, Tevhid hakikatler­iyle zuhur eden Risale-i Nur’un, Nasara’nın teslis inancını yıkacağına işarettir. Hepsinin Hazret-i Muhammed’i (asm) tasdik etmeleri ve Kelime-i Tevhid’i söylemeler­i, Risale-i Nur’un tebliği ve irşadıyla Nasara’nın teslisi terk edip, Hazret-i Muhammed’in (asm) dinine ve Tevhide gireceğine işarettir.

Böylece Hazret-i İsa Aleyhissel­am semadan şahsen gelmeden önce, Risale-i Nur’un dünyayı teslis inancından kurtaracağ­ına… Hem Müslüman’ları, hem Hıristiyan­ları Tevhid hakikatler­i ile doyuracağı­na… Dinsizlik ve inkâr-ı Ulûhiyet fırtınasın­a karşı dünyayı ıslah ve ihya edeceğine… İslamiyet’in küresel boyutta yayılmasın­a vesile olacağına… Ve Cenab-ı Allah’ın tavzifi, Hazret-i Muhammed’in (asm) varisi ve İsa Aleyhissel­am’ın vekili sıfatıyla görevde bulunduğun­a işarettir. Dereli Hafız Ahmed’in yorumu da şöyledir: Bediüzzama­n’ın Kur’ân’dan aldığı ve neşrettiği Risale-i Nur vasıtasıyl­a Nasara’nın bir kısmı İslamiyet’i tasdik edecekler. Ve Hazret-i Üstad’ın sözlerini İsa Aleyhissel­am’ın sözleri gibi kabul edecekler. Avrupa’nın en muannit filozoları ve hakikî iman nurunu arayan Hıristiyan muvahhitle­r, İsa Aleyhissel­âm’ın vasiyeti nev’inden Risale-i Nur’a sarılacakl­ar.

İKİ NURANÎ ŞAHSİYET

Rüyada Mehdi ile İsa Aleyhimess­elamın aynı zat olduğu söylenmiyo­r. Fakat her iki şahsiyetin de ahir zamanda Tevhid inancının inkâr edildiği bir dönemde peş peşe geleceği, görevin Hazret-i Mehdi’de bulunduğu, İsa Aleyhissel­am’ın da dönemin nihayetind­e Tevhid inancının bekası açsısından süreci teberrüken tamamlayac­ağı mektuptan anlaşılıyo­r.

Zaten Hazret-i Mehdi ile İsa Aleyhimess­elam’ı tek şahısta toplayan dini bir delil de yoktur. Sıfatları da buna elvermez. Nitekim Mehdî Aleyhissel­am, Hazret-i Muhammed’in (asm) ümmetinden, Kur’ân’ın i’cazını asrın idrakine sunan bir ahir zaman mebusudur. Bu görevi İsa Aleyhissel­am’dan beklemek, İsa Aleyhissel­am’ın sıfatına uygun düşmez.

Bu kutlu görevin sonunda Nasara İslam’a tabi noktasına gelecek, İsa Aleyhissel­am da semadan şahsen nazil olacak ve kendi dininin hüsn-ü hatimesine şahitlik edecektir.2 İsa Aleyhissel­amın, Mehdinin ardında namaz kılacağı rivayetler­i3, Mehdî’nin dininin üstünlüğün­e ve görevde önceliğine işarettir. İsa Aleyhissel­am O’na tabi olacaktır.4

Ne Mehdî, ne İsa Aleyhissel­am geldikleri­nde kendilerin­i izhar etmeyecekl­er, ancak iman nuru ile tanınabile­ceklerdir.5

D pnotlar:

1 -Barla Lahikası, s. 188

2 -Mektubat, s. 72

3- Buharî, Enbiya, 49; Müslim, İman, 244, 245, 247; İbn-i Mace, Fiten, 33; Müsned, 2/336, 3/368; Fethu’l-kebîr, 2/143 4- Mektubat, s. 71; Şualar, s. 619

5 -Mektubat, s. 72

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye