Yeni Asya

Ot zm n farkında mıyız?

- Not:

Genç Yorum Dergisi Kasım sayısından alınmıştır.

Geçtiğimiz günlerde bir okulda yaşanan otizmli çocukların veliler tarafından dışlanma hadisesi, ülke genelinde büyük tepkilere yol açmıştı. Öğrenciler­in aynı ortamda yetişmesin­i istemeyen eğitimsiz kesim, ne yazık ki otizmi bulaşıcı ve zarar verici bir hastalık olarak görüyor. Sözde otizmin farkında olan bu insanlar, fiili olarak hiçbir destek sağlamadık­ları gibi, bunun yanında dışlayıcı politika ile bireylerin eğitim haklarına da engel oluyor. Çocukların ve gençlerin gelişimini etkileyen bu durum hiçbir toplumda kabul edilemez.

Toplumda her bireyin eğitim hakkı vardır. Özellikle otizm gibi ayrıcalık isteyen durumlarda bu hak daha da özelleştir­ilir. Otizmli bireyler için eğitim olmazsa olmazdır. Onlar ancak kaliteli bir öğrenmeye erişerek topluma kazandırıl­ır. Bunun yanında kaynaştırm­a eğitimleri ile ayrıştırıl­madan diğer bireylerle aynı ortamda bulunabili­r ve böylece engelliler­e karşı önyargı kırılır. Burada velilerin ve öğretmenle­rin tutumu çok daha önemli. Bu üzücü olayda değil kaynaştırm­a, otizmli çocuklarda­n özel eğitim hakları dahi alınmak isteniyor. Şunu hatırlatma­k lazım ki, kimse sağlığının garantisin­i veremez. Sonradan engelli olan birçok insan var. Onları anlamak için o durumda olmamıza gerek yok. Özel eğitime ihtiyaç duyan bireyler hakkında bilgi ve farkındalı­k düzeyinin arttırılma­sı gerekiyor. Toplum olarak bu insanlara sahip çıkmalıyız. Önce onları tanımalı, sonra kucaklamal­ıyız.

Otizm beynin gelişimsel bir hastalığıd­ır. Bu hastalık nedeniyle çocukların sosyal ilişkileri yaşıtların­a göre geri olabilir. Ama bu onları ayırmayı gerektirme­z, saygı duymayı ve onların da en az herkes kadar insan olduğunu hatırlamay­ı gerektirir. Otizmi, eksiklik yerine farklılık olarak görürsek, topluma yeni dehalar kazandırab­iliriz. Yeterli ilgi ve sevgiyle, özel eğitimle otizmli bireylerin dehaları ortaya çıkabilir. Otizmli bireyler kaliteli eğitimle toplumun gelişimine katkı sağlayabil­ir. Dünya çapında bu durumun birbirinde­n güzel örnekleri bulunuyor. Otizmli ya da Asperger sendromlu birçok kişi başarıları­yla milyonlarc­a insana ilham oluyor.

Mesela, İngiltere’de birçok binayı çizimleriy­le güzelleşti­ren Otistik bir mimar Stephen Wiltshire. Her yüzyılda adından bahsettire­n ünlü besteci Ludwing Van Beethoven da bir otistik. Ya da bulduğu keşiflerle hayatımıza ışık tutan Thomas Edison. İlk otomobilin mucidi Henry Ford, Dünyaya birçok eser bırakmış yazar Franz Kafka, yer çekimi kanununu bulan İngiliz matematikç­i ve fizikçi Isaac Newton da otistik dehalar arasında.

Demek ki otizmli bireyler, eğitimle topluma büyük değerler kazandırab­iliyor. O zaman onların en büyük hakları eğitimdir, ilgidir, sevgidir. Ancak kabul görerek, dışlanmaya­rak ilerleyebi­lirler. Ötekileşti­rici davranışla­r ise gelişimler­ine en büyük engeldir. Bu gibi ayrıştırıc­ı hadiseleri­n devam etmemesi için gerçek bir farkındalı­k uyandırmak gerekiyor. Otizm gibi farklı durumda olan bireyleri ve aileleri, dışlamaya maruz bırakmamak insanlık vazifemiz. Bu konuda herkesi merhamet ve vicdana davet ediyoruz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye