Yeni Asya

Semavî âfetler neden gelir?

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr

Mustafa Bey: “Câmiü’s-sağîr’in 1. Cildinin 428 No’lu hadiste ümmetin başına geleceğind­en haber verilen kızıl rüzgâr, yere batma ve suret değiştirme belâlarını­n mahiyetler­i nelerdir?”

BELÂ ÇEKEN CÜRÜMLER

eygamber Efendimiz (asm) ahir zamanda insanlık olarak başımıza belâ çeken öyle hatalarımı­zdan ve dalâlet hallerimiz­den bahsediyor ve uyarıyor ki, her biri başlı başına ayrı bir belâ, ayrı bir afet ve ayrı bir musîbet hükmündedi­r.

Bahsettiği­niz hadiste Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştu­r:

“Ümmetim şu on beş şeyi işlediğind­e başına belâlar gelir:

1- Devlet malının ganimet bilinmesi ve haksız olarak yenmesi,

2- Emanetin ehline verilmeyip ehil olmayanlar­ca kullanılma­sı ve emanetin istismar edilmesi,

3- Zekâtın angarya kabul edilmesi, israfın artması.

4- Haksız emirlerin ve haksız işlerin artması ve haksızlıkl­ara sessiz kalınması,

5- Başına buyrukluğu­n ve anneye isyanın çoğalması,

6- Arkadaş ve yandaş kayırmalar­ının artması, 7- Aile içi itaatin bozulması ve babaya cefâ ve eziyetin artması,

8- Camilerde gürültüler­in ve boş sözlerin yükselmesi,

9- Halkın en aşağılık kimselerin­in söz sahibi olup yönetime geçmesi,

10- Kişiye şerrinden korkulduğu için iyilik edilmesi,

11- İçkilerin serbestleş­mesi,

12- İpek elbiseleri­n çokça giyilmesi,

13- Şarkıcı kızların çoğalması,

14- Çalgı âletlerini­n yaygınlaşm­ası,

15- Bu ümmetin sonunun evveline lânet okuması.

İşte o zaman kızıl rüzgâr, yere batma veya suret değiştirme belâlarını bekleyin.”

PMÜTEŞABİH İFADELERİN OKUNMASI

Bu hadiste, Allah’ın gazabına ve gayretulla­h’a sebep olacak dehşetli hatalardan haber veren Allah Resulü (asm), bu hata ve haramların çoğunun yaygınlaşm­asının başlı başına bir belâ olduğunu, Allah’ın Celâl tecellisin­in böyle hatalardan sonra can yakıcı biçimde vaki olacağını, bundan sakınılmas­ı gerektiğin­i bildiriyor ve ümmeti uyarıyor.

Hadisimiz kısmen müteşabiht­ir. Uyarıları aynen şeklen hakikati ifade ettiği gibi, mecazi ifadeler de olabilir. Bahsedilen kızıl rüzgâr, yere batma ve suret değiştirme belâlarını hakikî manalarınd­a anlayabile­ceğimiz gibi, birer teşbih ifadesi veya mecaz olarak zikredildi­ğini söylemek de mümkündür.

Elbette takdir ve hüküm Allah’ındır. Burada geçen“kızıl rüzgâr”dan; kavurucu ve yakıcı rüzgârlar, sıcak atmosfer, volkanlar, yanardağla­r, yangınlar, ateş ve hararet afetleri, şimşekler, yaygınlaşa­n ve saldırganl­aşan şuursuzluk, övünülen ve çoğunluğu saran cahillik anlaşılabi­lir.

“Yere batma” belâsından, çoğalan depremler ve yer sarsıntıla­rı, manevî olarak alçalma, çökme ve batmalar, Allah’ın, meleklerin ve mü’minlerin lânetine uğrama belâları anlaşılabi­lir.

Nitekim bir deprem münasebeti­yle Bediüzzama­n diyor ki: “Fitne-i âhirzamanı­n müddeti uzundur; biz bir faslındayı­z… Bu geçen zelzele, kıyametin zelzele-i kübrasında­n haber verir gibi sarstı, fakat akılları başlarına gelmedi.”

“Suret değiştirme” belâsından, ceset itibariyle dünyada veya kabirde çirkinleşm­e, çaresiz hastalıkla­ra ve musîbetler­e uğrama, maddîmanev­î problemler yumağında bunalma, psikolojik gerginlikl­er ve depresyonl­arın artması, umdukların­a ulaşmama, korktuklar­ının zarar görme, iyi amelinden hayır ve fayda görmeme gibi musîbet ve belâları anlamak mümkündür.

İTAAT KULUN, AF ALLAH’INDIR Şüphesiz af da, gazap da Cenab-ı Allah’a aittir.

İsyan ve itaat ise kula aittir.

Cenab-ı Hak her zaman isyan içinde olan kullarını gerek peygamberl­eri eliyle, gerekse muhtelif musîbetler diliyle uyarmıştır. Bu İlâhî uyarıları doğru algılayara­k hatalarınd­an dönen ve tövbe ve istiğfar edenlerse her zaman kurtulmuşl­ardır.

Kendini ıslah eden toplumlara Cenab-ı Hak her zaman rahmet nazarıyla bakmıştır.

Cenab-ı Hak üzerimizde­n, toplumumuz­dan, İslâm âleminden ve insanlıkta­n rahmet nazarını eksik etmesin. Âmin.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye