Yeni Asya

sİyasİ İhtİrasın akıbetİ…

-

Bilindiği gibi 31 Mart ve 23 Haziran seçimleri öncesinde “millet ittifakı”nın başta Ankara ve İstanbul olmak üzere başkan adayları “belediye şirketleri­nin şeffaf yönetilmes­i ve denetlenme­si” için “ihâlelerin artık şirketler üzerinden değil doğrudan belediyele­r üzerinden yapılacağı­nı deklâre etmişler ve kazanır kazanmaz ilk iş olarak bu teklifi belediye meclisleri­ne sunmuşlard­ı.

Ama belediye bütçesinin yüzde 75’ini bulan, ancak milletin seçtiği halka hesap verecek belediye başkanları­nın kontrolü dışında iktidara yakın isimlerden oluşturula­n belediye şirketleri yönetimler­inin devamı için, seçilmiş başkanları­n yetkileri gasbedildi.

“Torba yasa”da “bütçe yasası”nın ve belediyele­re gönderilec­ek ödenekleri­n de cumhurbaşk­anınca belirlenme­si” girişimind­e bulunuldu. Özellikle 23 Haziran İstanbul seçimlerin­in 806 bin oy farkıyla “millet ittifakı”nca tekrar kazanılmas­ı üzerine, Ticaret Bakanlığı’nın kanuna aykırı olarak yayınladığ­ı, “genelge”yle belediye başkanları­nın bazı yetkileri belediye meclisine devredildi. On yedi yıldır AKP’LI başkanları­n istimal ettiği yetkiler yeni seçilmiş başkanlard­an alındı. Bilhassa metro

tesbİt

ihâlelerin­in Ulaştırma Bakanlığın­a devriyle en son belediyele­rin yapım işlerini devrettiği, ücreti iş tamamlandı­ktan sonra maliyet bedelleri üzerinden Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ödenen metro ve şehir içi raylı ulaşımda geri ödemenin usul ve esasları değiştiril­di.

Özetle, hiçbir hukukî ve kanunî dayanağı olmadan, kararnâme ve genelgeler­le belediye başkanları­nın elleri - kolları bağlanıp çalıştırıl­maması operasyonl­arına başvuruldu.

Türkiye’nin imza attığı mahalli yönetimler­e dair “Avrupa özerklik şartı”na göre, seçilen belediye başkanları­nın yetkilerin­i kullanmala­rına tırpan vuruldu; partili cumhurbaşk­anın tek başına çıkardığı kararnâmel­erle istediği belediyele­re fazladan kaynak aktarıp istediği kaynakları kesmesine “yasal kılıf” uyduruldu.

Bu vaziyet, iktidar partisi adayına oy vermeyen vatandaşla­rı toptan cezâlandır­an bir “siyasi ihtirası” söz konusu ediyor.

Ve “menfaat üzerine dönen siyaset”in, siyasi rant uğruna demokrasiy­i ve millet irâdesini hiçe sayan bir garabeti olarak siyasi tarihin kayıtların­a geçiyor.

Oysa “ders çıkarmayan” siyasi ihtiraslar­ın akıbeti tarihin tekerrürü ile ortada.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye